Home Društvo Milionska obeštećenja za žrtve zlostavljača gimnastičarki

Milionska obeštećenja za žrtve zlostavljača gimnastičarki

0
Milionska obeštećenja za žrtve zlostavljača gimnastičarki

Okončan je višegodišnji pravni spor u vezi sa seksualnim zlostavljanjem američkih gimnastičarki. Stotinama žrtava doktora američke selekcije Larija Nasara biće isplaćena odšeta od ukupno 380 miliona američkih dolara.

Stranke u sudskom sporu su bile Američki gimnastički savez (USAG) čiji je dugogodišnji sportski lekar bio Lari Nasar (58) i Olimpijski i Paraolimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država sa jedne strane i stotine žrtava seksualnog zlostavljanja s druge.

„Američki gimnastički savez duboko žali zbog traume i bola, koje su pretrpele žrtve zbog činjenja i nečinjenja ove organizacije“, rekao je predsednik i izvršni direktor Saveza Li Li Lijang.

Nasar izdržava doživotnu kaznu zatvora, nakon što je u ukupno tri presude od leta 2017. zbog kriminalnih radnji seksualnog zlostavljanja i maloletnih gimnastičarki osuđen na 175 godina zatvora. On je priznao da je kao lekar Gimnastičkog saveza i Mičigenskog državnog univerziteta seksualno zlostavljao sportistkinje.

Među stotinama žrtava koje su optužile Larija Nasara jesu i olimpijske šampionke Simon Bajls, Aleksandra Rajsman i Makkejla Maroni. Mičigenski državni univerzitet je već pre tri godine odobrio isplatu obeštećenja od 500 miliona dolara žrtvama.

BIVŠE ŽRTVE U PREDSEDNIŠTVU

Sadašnje obeštećenje ne obuhvata samo sumu koja se mora isplatiti, već i obavezu Američkog gimnastičkog saveza kao i Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta da u predsedništvo prime predstavnice žrtava.

Osim toga, moraju se uvesti dodatne mere zaštite od mogućih budućih zlostavljanja. Jedan advokat žrtava je naveo da je Olimpijski komitet preuzeo obavezu da izdvoji pet miliona dolara za reforme organizacije u tom pravcu.

Autor: DW na srpskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here