Home Društvo Milan Pajić farmer iz Badovinaca: Zbog niske otkupne cene mleka mesečno sam na gubitku 2500 evra

Milan Pajić farmer iz Badovinaca: Zbog niske otkupne cene mleka mesečno sam na gubitku 2500 evra

0
Milan Pajić farmer iz Badovinaca: Zbog niske otkupne cene mleka mesečno sam na gubitku 2500 evra

Blokadom puteva ne prete samo ekolozi, već i proizvođači mleka Kažu, kako je počelo, u budućnosti će se u Srbiji piti isključivo uvozno mleko, jer će domaće farme biti neisplative. Prodajna cena mleka je sada zamrznuta, otkupna cena je preniska i ne pokriva osnovne troškove jer je sve poskupelo, tvrde mlekari, i prstom upiru u najvećeg otkupljivača, kompaniju IMLEK. Ukoliko ne naiđu na razumevanje, najavljuju ulične proteste. Da li ćemo i u Srbiji stići dotle, kao u nekim drugim zemljama, da gnevni farmeri javno prosipaju tone neisplativog mleka? 

Naš Mačvanin, Milan Pajić farmer iz Badovinaca dnevno proizvede oko 800 litara mleka. Sa trenutnom cenom otkupa ja sam mesečno na gubitku 2500 evra – kaže Pajić. Trenutno se iz meseca u mesec zadužujem, a ako ovo potraje dug neću moći da platim. Izgleda da niko nije svestan pložaja u kojem se nalazimo – dodao je Milan Pajić.

Branislav Gulan agrarni analitičar kazao je da smo sa milion krava za samo deset godina došli do brojke od 200.000.

Da li će mlekare povećati otkupnu cenu mleka, država dati veće subvencije ili će se i ovo malo farmi što ima ugasiti, te ćemo piti samo mleko iz uvoza ostaje da vidimo. Prognoze nisu optimističke.

Autor: Redakcija MZR

Izvor: Nova S

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here