Home Društvo Mihajlović: Zaustavljanjem projekta „Jadar“ Srbija izgubila šansu

Mihajlović: Zaustavljanjem projekta „Jadar“ Srbija izgubila šansu

0
Mihajlović: Zaustavljanjem projekta „Jadar“ Srbija izgubila šansu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je litijum, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu i da je zaustavljanjem projekta „Jadar“ Srbija izgubila šansu da među prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje.

Ona je, gostujući na TV Hepi, rekla da je Srbija rudarska zemlja i da će je zaustavljanje razvoja vratiti unazad.

„Ukinuli smo uredbu o prostornom planu, praktično je zaustavljen projekat „Jadar“, ali ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja. Sve drugo je neistina i neznanje i problem za budućnost Srbije. Litijum, bakar i zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a Srbija je bogata tim sirovinama“, istakla je Mihajlović.

Potpuno je neshvatljivo, rekla je ministarka, govoriti da treba da se zaustavi rudarstvo u našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja, a da nema potrebe da razvijamo industriju, rudarstvo.

„Ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da se stanemo, jer to onda znači da idemo unazad, a onda će ljudi i dalje da odlaze iz Srbije“, navela je Mihajlović a prenosi pres služba ministarstva.

Ona je dodala da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.

„Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijali, opet ćemo ostati sa strane. Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma. Druge države su već počele sa eksploatacijom, a mi smo odustali. Žalim što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, onda bi svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji. To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane“, zaključila je ona.

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here