Home Društvo Mihajlović: Unutar EPS-a mnogo problema, više odgovornih u lancu za ovu krizu

Mihajlović: Unutar EPS-a mnogo problema, više odgovornih u lancu za ovu krizu

0
Mihajlović: Unutar EPS-a mnogo problema, više odgovornih u lancu za ovu krizu

Ministarka rudarstva i energetike rekla je za RTS da oko 30 odsto pogona EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za trenutnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a. „Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem“, istakla je ministarka.

Zorana Mihajlović je rekla za RTS da trenutno oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciju. U nedelju je, kaže, bez struje bilo oko 126.000.

„Pričamo o distributivnom sistemu koji očito godinama nije dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, gde nije… Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju“, istakla je ministarka energetike.

Ukazala je da EPS ima obavezu da spremi predlog zaključka da se umanje računi onim građanima koji nisu imali struju.

„Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, u svim oblastima energetike moramo da ulažemo mnogo više, sve što radite dođe na naplatu, to je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a, imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem“, istakla je Zorana Mihajlović.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovorno za ovu energetsku krizu, ističući da mora da se promeni način planiranja u oblasti energetike.

„Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Zorana Mihajlović je rekla da ćemo „morati još više da radimo na tome“.

Dodala je da je EPS mesecima unazad govorio da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Autor: rts.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here