Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je tokom obilaska geotermalne bušotine u Bogatiću kazala da je to jedina lokalna samouprava gde se geotermalna energija koristi za grejanje i to sedam javnih ustanova.

„Кorist je i finansijska, ali pre svega za zaštitu životne sredine, procena je da se godišnja emisija ugljen-dioksida smanji za 500 tona. Razgovarali smo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi, da idemo u sledeću fazu, ali i kako da započnemo istražne radnje u Vladimircima. Naći ćemo način da jednim delom finansiramo obe opštine“, rekla je ministarka posle razgovora sa rukovodstvom opštine i Mačvanskog okruga.

Dodala je da je poruka svim ostalim lokalnim samoupravama „da je pred nama drugo vreme i velika šteta je da ne iskoristimo ono što imamo i što je veliki potencijal“.

Govoreći o podsticajima za energetsku efikasnost Mihajloviće je rekla da je za projekte zamene stolarije 67 gradova i opština poslalo urednu dokumentaciju i da će uskoro biti potpisani ugovori sa njima.

„Učinićemo sve da podržimo projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije. Bogatić je ogledni primer, ne samo u Srbiji, već je prepoznat i u svetu. Ovo je važna godina za energetiku i sve što radimo je za brže okretanje zelenoj ekonomiji“, poručila je ona.

Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Кrasavac rekao je da donošenje četiri nova zakona u energetici i rudarstvu predstavlja revoluciju jer oni donose velike promene okruzima i opštinama u Srbiji.

„Imaćemo jedan od najvećih rudnika litijuma kada se svi standardi ispune. Takođe, Zakon o OIE nam je važan i potencijali u ovoj oblasti bili su tema danas – kako da razvijamo i realizujemo projekte od kojih benefit imaju naši građani“, rekao je Кrasavac.

Valja podsetiti da je zgrada policije u Bogatiću priključena na toplovod, a tik uz zgradu policijske stanice nalazi se kulturno obrazovni centar Bogatić, sa salom od preko 300 mesta, koja iz nekog razloga nije priključena na sistem grejanja, a bilo je potrebno staviti samo jedan teštik. Isti slučaj je i sa ustanovom koja je trebala biti prioritet za priključenje na gradski toplovod. Ko je odgovoran što ove dve ustanove nisu u prvoj fazi toplifikacije priključene na daljinsko grejanje?

Umesto da sada, u drugoj fazi priključci budu u ponudi građanima, žitelji Bogatića moraju sačekati koju godinu, da bi se priključili na toplovod koji im prolazi pored kuće.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Gruja Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име