Cenjeni pijanista, klavijaturista, kompozitor i aranžer Aleksandar Banjac (45), koji je u utorak uveče preminuo od infarkta biće sahranjen sutra u 12 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Bio je poseban, čovek neverovatne harizme. Nažalost, ostavio nas je da prepričavamo anegdote, a jedne specifične prisetio se Bakijev prijatelj Ivan i nastavio:

Te 2013. godine album Zdravka Čolića pod nazivom „Vatra i barut“ bio je gotov, ali je trebao da se zvanično promoviše tek na koncertu u Beču, kod legendarnog Fikreta Vukalića – Fantoma, organizatora koncerata Zdravka Čolića u Austriji, koji je često voleo da podseti: „Ukoliko na granici postoji neki problem, recite da kod mene dolazite!“. Kasnije smo počeli da se šalimo da granicu možemo preći i uz pomoć akreditacije za koncert u Beču, koje je Fantom radio i po nekoliko meseci ranije, te ih nam je mogao „doturiti“, da menjaju pasoš.

Nešto pre koncerta u Beču, jedne novembarske subote Čola je gostovao u Štutgartu. Za koncert se tražila karta više.

Ekipa je kao svuda i uvek na ovakve destinacije došla dan ranije. Subotnje prepodne koristilo se uglavnom za obilazak grada u kojem boravimo. Baki i ja smo rešili da se prošetamo do Gradske kuće ( Rathaus ), da odemo na doručak u Burger King i kasnije do Karls-Benc arene, gde se iste večeri održao koncert.

Kada smo izašli iz Burger Kinga naleteli smo na prodavnicu muzičkih instrumenata i naravno, bez dvoumljenja ušli u nju. Razgledali smo klavijature dobrih 15 minuta, a zatim je maestro upitao prodavca da li može sesti, da isproba „mašinu“. Samo nekoliko trenutaka nakon što je seo i počeo primenjivati svoje raskošno znanje, umeće i talenat, u radnji muk. Svi su se okrenuli ka velikom umetniku Aleksandru Banjcu i uživali u tonovima koji su izlazili iz klavijature za kojom je sedeo.

Fotografija iz HAUS DER MUSIK u Štutgartu, kada je Baki impresionirao sve prisutne

Trajalo je to nekih desetak minuta, Baki je testirao šta je želeo. Nakon toga prišao mu je menadžer prodavnice i kazao da za 20 godina koliko on radi u tom muzičkom objektu za klavijature ili piano nije seo veći umetnik od našeg Banjca.

Čak sam imao i video snimak, ali, ko će to sada naći, mada hvala Bogu fotografiju sam sačuvao. Kasnije, te večeri, na koncertu bio je kao i uvek maestralan i raspoložen sa setom se priseća naš sagovornik, a njegov prijatelj Ivan.

Aleksandar Banjac na koncertu u Štutgartu 2013. godine

Veliki je čovek bio, ali i umetnik svetske klase. Poslušajte snimak od pre deset godina, u tada kultnoj Kućerdi na lakat u Novom Sadu. 👇

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1277245206003700&id=173748676353364

Anđeli neka te čuvaju dobri naš Baki!

Podsetimo da je Aleksandar Banjac – Baki iznenada preminuo u svojoj 45-oj godini života.

Rođen je u Ćupriji 22.12.1976. Živeo je u Paraćinu, gde je završio osnovnu školu Đura Jakšić, a u istoimenom horskom orkestru počeo je svirati harmoniku.

Nakon završene osnovne škole u Paraćinu seli se u Novi Sad, kod tetke i upisuje srednju muzičku školu Isidor Bajić. Posle upisuje Muzičku akademiju u Novom Sadu, odsek za kompoziciju, koju i završava.

U prvoj polovini ’90-ih član sastava „Revir“, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda „Colibri“ sa kojim je obišao celu zemlju. Bio je član grupe Tanje Jovićević – „Oktobar 1864“. Kasnije je sarađivao sa Vladom Georgievim, sa kojim je aktivno svirao sve do 2007. godine kada je dobio ponudu velikog Zdravka Čolića i svoj prvi nastup na najbolji način opravdao pred 100.000 ljudi, na „Marakani“.

Od tog koncerta, pa sve do poslednjeg nastupa na Kopaoniku prošle godine sa Zdravkom Čolićem odsvirao je sve nastupe, tačnije 232 koncerta. Bio je redovan član Novosadskog Big benda.

Baki je kao studijski muzičar iza sebe ostavio preko 400 realizovanih albuma, uz saradnju sa najznačajnijim izvođačima ovog podneblja kao koncert majstor, aranžer, producent, vrhunski pijanista.

Radna soba Aleksandrova

Bio je globtroter bez žanrovsko stilske odrednice. Čovek neverovatne harizme, pozitivnog stava i pozitivne energije, maestro Aleksandar Banjac.

Među kolegama, prijateljima, publikom bio je omiljen, jer je bio veoma prirodan i jednostavan.

Sa porodičnim prijateljem, saradnikom, kolegom, ortakom: Branko Koprivica i Aleksandar Banjac

Iza sebe je ostavio suprugu Jelenu, sina Dušana i ćerku Anu.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име