Gradonačelnik grada Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se danas sa predstavnicama ,,Mama Šapca“. Tim povodom obratio se građanima i na svom zvaničnom fejsbuk profilu napisao sledeće:

Sa predstavnicima „Mama Šapca“ Sonjom Nikolov, Ljupkom Stanović i Ivanom Gajić Nikolov, imao sam vrlo konstruktivan sastanak. Dogovorili smo zajedničke korake koje ćemo preduzeti kako bismo došli do rešenja višedecenijskog problema zagađenja vazduha u gradu. Grad Šabac će stvoriti jedan širok front za borbu protiv zagađenja vazduha još ove nedelje. Razgovaraću sa inspekcijama koje su zadužene za kontrolu kvaliteta vazduha, svima koji mere kvalitet, privrednicima, Ministarstvom za zaštitu životne sredine i svim udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine. Smatram da se ovaj problem može rešiti, naravno, to nije moguće učiniti za jedan dan. Analizom ćemo utvrditi ko su stvarni zagađivači i kojim supstancama oni zagađuju vazduh, a svi oni koji krše zakon biće sankcionisani jer on mora da se poštuje.

Са представницама ,,Мама Шапца", Соњом Николов, Љупком Становић и Иваном Гајић Николов, имао сам врло конструктиван…

Posted by Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić on Monday, March 1, 2021


Predstavnice „Mama Šapca“ navele su da im je drago da je gradonačelnik saglasan sa njihovim zahtevima, ali da očekuju da vreme pokaže hoće li oni biti realizovani.

-Drago nam je što će Gradska uprava obratiti pažnju na naše zahteve, da će se reagovati ako zagađenja bude u prekomernim količinama kao što je bilo prethodne nedelje. Tražile smo da nadležni rade svoj posao da mi ne bismo morali da se bavimo ovim problemom- podvukla je Sonja Nikolov.

Ljupka Stanković je naglasila da im se pridružilo mnogo građana zabrinutih za posledice zagađenja po zdravlje.

-Okupili smo se potpuno spontano u trenutku kada je na ulicama bilo mnogo strašno, nije moglo da se diše. Pridružilo nam se mnogo ljudi, jer prepoznaju i shvataju koliko je opasno ovo što dišemo. Ne vidim da nama treba bolji razlog. Moramo da zatvaramo prozore, da bežimo sa ulice, smrdimo na naftu, sumpor. Nisam stručna, niti treba da imam posebno znanje da bih osetila da to što dišem nije vazduh, to je otrov. Želimo da verujemo i očekujemo od ovog sastanka da nadležni napokon počnu da rade svoj posao da mi ne bismo više morali da se bavimo time, da gledamo merenja, otvaramo prozore, vidimo smemo li ili ne na ulicu. To nije naše. Videćemo da li će se nešto dešavati, verujemo da hoće- rekla je Stankovićeva.

Ivana Gajić je naglasila da je najbitnije da se u slučaju da se ponovi prekomerno zagađenje reaguje odmah, čak i privremenim zatvaranjem privrednog subjekta za koji se sumnja da je prouzrokovao zagađenje, dok se ne obavi hitan inspekcijski nadzor.

-Tek nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, ako se utvrdi da oni nisu uzročnici, mogu da nastave sa radom.  Ne možemo da čekamo godinu dana, da neko dete dobije kancer ili bilo ko od sugrađana srčani udar kao direktnu posledicu zagađenja. Nemamo o čemu da pregovaramo, kao grupa zabrinutih građana samo tražimo da nadležni počnu da rade svoj posao- zaključila je Gajićeva.

„Mame Šapca“ povezale su se putem društvenih mreža i pre dve nedelje organizovale protest ispred Gradske uprave kome su se pridružili i ostali građani zabrinuti zbog zagađenja. Tom prilikom zalepile su zahteve na vrata zgrade u kojima su istakle da se hitno moraju preduzeti mere zbog prekomernog zagađenja vazduha u gradu.

Autor: Redakcija MZR

Izvor: Podrinske

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име