Odlukom Opštinskog veća ugostitelji u opštini Bogatić ovog leta neće plaćati naknadu za letnje bašte. Lokalna samouprava je prepoznala probleme ugostitelja koji su se našli u nezavidnoj situaciji pošto zbog epidemiološke situacije izvesno vreme nisu radili ili su morali da redukuju radno vreme.

– Iako je i država pomogla ugostiteljima isplatom pomoći, Opštinsko veće ovom odlukom želi da ublaži negativne materijalne efekte trenutne situacije u radu ugostiteljskih objekata – istakli su u opštinskoj upravi.

Odluka Opštinskog veća je, razumljivo, ohrabrila vlasnike ugostiteljskih objekata da će oslobađanjem od izdatka koji su direktno uplaćivali u opštinski budžet, u ovoj godini ipak uspeti nešto i da zarade.
Jedan izdatak manje – letnje bašte bez naknade za korišćenje javne površine
Lepo vreme je omogućilo da vlasnici kafića, restorana i kafana postave letnje bašte u kojima, zbog epidemioloških mera, ipak nema mogućnosti da se kapacitet potpuno iskoristi. Ipak je, kažu, jedna briga manje od kako je stupila na snagu odluka o oslobađanju od naknade za korišćenje javnih površina za letnju baštu.

– Taj izdatak i nije zanemarljiv. Kvadratni metar javne površine se plaća 16,5 dinara dnevno, što je na mesečnom nivou oko 22.000 dinara. Bašte mogu da rade šest ili osam meseci godišnje, zavisi od vremenskih prilika, pa je lako izračunati koliko je značajna ovakva podrška opštine – kaže Dragomir Mijatović, vlasnik popularnog kafića „Havana“.

Vlasnik ugostiteljskog objekta se u zahtevu izjašnjava na koji period želi da postavi baštu i unapred plaća ceo iznos naknade za taj period. Naknada se, praktično, plaća i za dane kada bašta ne može da radi, zbog lošeg vremena, a to je u proseku između 40 do 50 dana u sezoni.

– Kada se i to uzme u obzir, trošak za naknadu je veći od onog koji se uplati pošto je tih dana promet znatno manji. U svakom slučaju je pohvalno što je lokalna samouprava prepoznala probleme vlasnika ugostiteljskih objekata – dodaje Mijatović.

Opština se i prošle godine odrekla naknade za korišćenje javnih površina za letnje bašte s obzirom da su zbog vanrednog stanja ugostiteljski objekti bili zatvoreni, a nakon popuštanja epidemioloških zabrana se nije moglo predvideti da li će i kako moći da posluju.

Ugostitelji ističu da je značajan pomak u odlučivanju u lokalnoj samoupravi što ove godine nisu morali, kao lane preko Udruženja preduzetnika da od opštinskih vlasti da traže olakšice u poslovanju.

Autor: Gruja Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име