Home Sport Legende našeg vaterpola: Gospodin Nikola Stamenić

Legende našeg vaterpola: Gospodin Nikola Stamenić

0
Legende našeg vaterpola: Gospodin Nikola Stamenić

Nikola Stamenić je veliki vaterpolo stručnjak i bivši trener. Vodio je našu reprezentaciju od 1991 do 1999.

Vaterpolo reprezentacija Jugoslavine odbranila je titulu olimpijskog šampiona na Igrama u Seulu 1988. godine i zbog toga je kao grom iz vedra neba tog oktobra odjeknula vest da dotadašnji selektor Ratko Rudić podnosi ostavku nakon velikih uspeha u protekle četiri godine.
Ubrzo je Vaterpolo savez Jugoslavije saopštio da će Rudića na užarenoj selektorskoj klupi zameniti Nikola Stamenić, čovek koji će značajno uticati i na razvoj vaterpola krajem 20.veka.

U svojoj trenerskoj karijeri Stamenić je vodio veliki broj evropskih klubova, poslednji klub koji je vodio je Jadran iz Splita. Sa francuskim Olimpikom iz Marselja osvojio titulu prvaka evrope.

Sa reprezentacijom SFRJ 1991. godine postao je prvak sveta u Pertu. Jugoslavija je u finalu savladala Španiju 8:7 igravši u sastavu: Aleksandar Šoštar, Renco Posinković, Vaso Subotić, Goran Rađenović, Mislav Bezmalinović, Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Vitomir Padovan, Igor Milanović, Anto Vasović, Mirko Vičević, Viktor Jelenić, Dušan Popović.

Vodeći reprezentaciju Srbije i Crne Gore, Stamenić je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Atini 1991. srebro na EP u Sevilji 1997. i bronzu na Svetskom prvenstvu u Pertu 1998. Kormilo naše reprezentacije napustio je posle osvojenog 7. mesta na EP u Firenci 1999. godine. Brodolom se dogodio delom i zbog sukoba Stamenić – Šapić.

Za Nikolu Stamenića, oni koji ga pamte mogli su čuti samo najbolje.

Stamenić je najbolji vaterpolo trener kojeg sam ikada upoznao i najbolji čovek kojeg poznajem, uvek je govorio Petar Porobić.

Zaslužio je i zadužio nas da njegovo ime nikad ne zaboravimo, a uvek sa poštovanjem da ga izgovaramo, gospodin Nikola Stamenić.

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here