Kupci diploma srednje medicinske škole „Dositej“ uhapšenog Zorana Jovanovića (58), vlasnika istoimene akademije pod čijom kapom posluje više srednjih škola, plaćali su za ova lažna dokumenta od nekoliko stotina pa do preko 1.000 evra.

U nastavku velike akcije na suzbijanju korupcije u prosveti koju su sproveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete Jovanović je pre nekoliko dana uhapšen drugi put za proteklih mesec dana, ovoga puta zbog sumnje da je sa saradnicima prodavao je diplome srednje medicinske škole „Dositej“. U akciji su uhapšne 32 osobe od kojih je četvoro zadržano do 48 časova.

Zajedno sa Jovanovićem, uhapšen je i K. S. (49) odgovorno lice srednje medicinske škole „Dositej“, kao i referenti navedene srednje škole S. P. (27), D. P. (33) i S. S. (29) a krivičnom prijavom je obuhvaćeno i 27 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma. Kao i pre mesec dana kada je Jovanović prvi put uhapšen zbog prodaje diploma srednje tehničke škole i srednje škole „Dositej“, ponovo su uhapšena i trojica posrednika N. S. (47), M. M. (56), Lj. I. (61) koji se se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Jovanoviću.

– Kandidati koji su kupovali diplome srednje medicinske škole su iz vise gradova u Srbiji – iz Pančeva, Čačka, Beograda, Zaječara, Bora, Prokuplja, Sokobanje… Sumnja se da su se oni obraćali trojici uhapšenih posrednika, koji su iz Beograda, Boljevca i Sokobanje, kako bi kupili diplome o izvršenoj prekvalifikaciji i dokvalifikaciji u srednjoj medicinskoj školi „Dositej“. Diplome su plaćali od nekoliko stotine evra pa u nekim slučajevima i do preko 1.000 evra, zavisno od toga kome je šta bilo potrebno od dokumentacije. Pretpostavlja se da je deo kandidata imao nameru da pomenute diplome upotrebi i za zapošljavanje u inostranstvu. Sistem korupcije je, kako se sumnja, funkcionisao otako da su se nakon toga u dogovoru sa odgovornim licima u školi dokumenta anidatirala i izdavala kao validna, ali je policija u sardanji sa niškim tužilaštvom rasvetlila ovu zloupotrebu – kaže naš izvor.

Prema zvaničnom policijskom saopštenju, Jovanović se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

„Osumnjičeni K. S, S. P., D. P. i S. S. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z. J., antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja. Postoje osnovi sumnje da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radno-pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu. Osumnjičenima Z. J., K. S, N. S. i Lj. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu“, saopštila je policjia.

Jovanović i trojica posrednika N. S., M. M. i Lj. I, već su hapšeni početkom juna, u okviru ove akcije, zbog istog krivičnog dela koje su, kako se sumnja, počinili u Srednjoj školi „Dositej“ i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu. U toj akciji uhapšeno je ukupno 34 osoba od kojih je sedam zadržano do 48 sati. Zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, pored Jovanovića tada je uhapšena i direktorka srednje škole „Dositej“ O. Z. (49), kao i zaposleni u ovoj školi J. B. (35) i J. M. (38) kao i D. Ž. (36) bivši direktor Srednje tehničke škole, ali i sadašnji direktor M. C. (40), kao i zaposleni u toj školi B. J. (42) i D. L. (42). Vlasnik obe škole Jovanović se sumnjiči da je za unapred dogovorenu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Prodavali diplome tehničkih škola

Prema saznanjima „Blica“ diplome ovih škola kupovali su punoletni građani Bora, ali i Niša, pri čemu su stupali u kontak sa trojicom Nišlija sa kojima bi se sastajali i davali im novac. Pretežno su bili zainteresovani za diplome tehničkih i saobraćajnih smerova koje su im bile potrebne prilikom zaposlenja i ostvarivanja radno – pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

– U zavisnosti koja im je „usluga“ Jovanovićevih škola bila potrebna (celo školovanje, prekvalifikacija…) varirala je cena. Oko 1.000 evra bila je najskuplja diploma za koju su trebali da izdvoje novac – objašnjava izvor „Blica“ upoznat sa slučajem.

Autor: B.J.

Foto: RAS

Izvor: Blic

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.