Idealan godišnji odmor uglavnom zamišljamo na nekom ostrvu. Na ovoj listi su ona koja većini putnika nisu u prvom planu, ali su zaista čarobna.

Dugi otok


Deo zadarskih ostrva, Dugi otok jedno je od najvećih i najboljih ostrva u Hrvatskoj, smešteno uz obalu. Najbolje od svega je što je do Dugog otoka zaista lako doći trajektom iz Zadra do Brbinja (na Dugom otoku). Obavezno posetite prekrasnu plažu Saharun i neke od porodičnih vinograda na ostrvu. Zaputite se takođe i do zapadne obale zbog visokih litica i neravnih obala, a poželite li pojesti dobru ribu ili sveže morske plodove zaputite se do grada Sali, piše Pun kufer.

Šolta


Šolta je verovatno jedno od najlepših ostrva u Hrvatskoj, a velika prednost mu je što je lako dostupan trajektom iz Splita. Šoltu možete lako posetiti kroz jednodnevni izlet i provesti neko vreme u raskošnom i rustikalnom krajoliku. Krenite u istraživanje Šolte posetom vinograda i maslinjaka lokalnih porodica, a u nekom trenutku iznajmite bicikl, motor ili bagi jer je Šolta jedno od najboljih ostrva u Hrvatskoj za istraživanje na „dva“ točka.

Sveti Klement


Sveti Klement deo je lanca Paklenih otoka koji se nalaze južno od Hvara.

Ako ste smešteni u Hvaru, svakako se zaputite do ovog divnog, netaknutog raja na zemlji koji će vaše leto učiniti još posebnijim.

Pakleni otoci smatraju se najlepšim na Jadranu, a ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji.

Zanimljivo je kako su se na početku ostrva koristila kao pogrebno mesto, dok su danas neizostavna stanica brojnih turista koji dolaze na Hvar.

Ostrvo Prvić


Za sve koji su željni pravog odmora, Prvić je savršen izbor. Razloga zašto je to tako ima mnogo. Smešteno je na nekoliko minuta vožnje taxi brodom od Šibenika ili Vodica, nema automobila i saobraćaja, i dovoljno je malo da celo prođete u jednom danu, a opet dovoljno veliko da svaki dan pronađete novo mesto za uživanje. Na ostrvu postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugim putem, a ostrvom se kretati možete pešice ili biciklom jer automobilima je zabranjen pristup.

Koločep


Smešten na samom jugu, zapadno od Dubrovnika, najjužnije je hrvatsko naseljeno ostrvo i još jedno na kojem su automobili samo iluzija. Na samom ostrvu nema puta, a jedina značajna saobraćajnica na ostrvu je betonski put koji spaja dva naselja – Gornje Čelo i Donje Čelo. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta prijatne šetnje. Udaljeno je samo 5 km od dubrovačke luke Gruž, s kojom ga povezuje desetak redovnih brodskih linija dnevno. Ovo je ostrvo za potpunu relaksaciju, a na njemu ćete pronaći većinom peščane i šljunkovite plaže. Savetujemo da svoj odmor rezervišete unapred jer je ponuda smeštaja ograničena. Ipak, površina ostrva je samo 2,35 kilometara kvadratna.

Izvor: punkufer.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име