Mačva je poznata po tome što predstvlja kraj koji godišnje proizvede najviše tovljenika u Srbiji. Međutim, ta proizvodnja donosi i određene ekološke posledice. Jedan od najvećih problema u opštini Bogatić jeste odlaganje otpada životinjskog porekla. Građani se ponašaju nesavesno i uginule životinje bacaju gde stignu, pored puta, na divlju deponiju, u reku Drinu….Broj uginulih tovljenika koji „negde“ završi procenjuje se na oko hiljadu mesečno.

Čelni ljudi opštine Bogatić pre nešto više od mesec dana sklopili su ugovor sa kompanijom Energo-Zelena i na pet lokacija postavili kontejnere za odlaganje otpada životinjskog porekla. Da li je postavljanje kontejnera na određene lokalitete rešenje problema?

NIJE!

Inspekcijskog nadzora nema nigde, a bahati građani umesto u kontejner, uginule životinje bacaju pored kontejnera.

Deponija u Dublju

Naša redakcija proverila je kako se sa istim problemom bore druge opštine.

Opština Sombor je raspisala Javnu nabavku za kupovinu polovne hladnjače. Najpovoljniju ponudu dostavila je firma „Sigma“ doo iz Kule i somborci su za 1,48 miliona dinara rešili problem. Svako kome ugine životinja, dužan je pozvati nadležnu službu, koja će u roku od 48 časova doći na adresu vlasnika i preuzeti otpad. Kada se kapacitet hladnjače napuni, otpad se odvozi u Energo Zelenu, na spaljivanje.

Isti princip rada je i u Bačkoj Topoli.

Nama nisu potrebni kontejneri, već vozilo koje će otpad preuzimati i inspekcijski nadzor, koji bi eventualne prestupnike „častio“ visokom novčanom kaznom, da ni bik ne zalegne za njeno plaćanje.

Nakon što smo kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede, nadležni iz te institucije su naveli da je izmenama i dopunama Zakona o veterinartvu propisana OBAVEZA LOKALNE SAMOUPRAVE da ima IZGRAĐEN OBJEKAT ZA SAKUPLJANJE LEŠEVA.

Šta je učinjeno po tom pitanju? Pridržava li se lokalna samouprava Zakona o veterini ili ne?

Da li će opština Bogatić i dalje funkcionisati po modelu kontejner-nesavestan građanin-„stelt“ inspekcijski nadzor ili će se odlučiti na profesionalan način izboriti sa „izvorom“ mnogih zaraznih bolesti, ostaje da vidimo.

Sadašnja borba sa neodgovornim odgajivačima stoke ne daje efekat.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Žika Šumenko

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име