Datum 21. jun, nakon koga bi trebalo da budu dozvoljena veća okupljana može da bude pomeren u zavisnosti od toga da li su ispunjeni uslovi, objasnio je epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba.

On je za Danas kazao da je „jasno da je ovaj datum nametnut od strane ivent industrije koja mora da počne da planira (svoje događaje), „ali da to nema nikakve veze sa rezultatom“, te da je važno naglasiti da je datum „uslovan“.Predrag Kon FOTO: PrintscreenPredrag Kon FOTO: Printscreen


– Prvo, potrebno je da 50 odsto stanovništva primi obe doze vakcine i da prođe najmanje dve nedelje posle druge doze. Što se tiče Beograda, taj cilj će se verovatno dostići, a za ostale delove zemlje ne mogu da tvrdim. Drugo, izuzetno je važna aktivnost virusa. Ako bi ona počela da raste, taj datum bi morao da se pomeri – istakao je Kon.

Osvrćući se pak na trenutnu epidemiološku situaciju, on navodi da je ona „solidna“, na šta upućuju osnovni pokazatelji – broj novozaraženih, broj zaraženih na 100.000 stanovnika, kao i udeo pozitivnih u dnevnom broju testiranih.

Odgovarajući na pitanje da li pad procenta pozitivnih od ukupno testiranih (sa preko 30 odsto početkom aprila na sadašnjih šest) odražava realnu situaciju, odnosno da li ovom padu možda doprinosi veći broj ljudi koji se testiraju zbog putovanja, Kon kaže da niz indikatora svedoči u prilog tome da se epidemiološka situacija bitno popravlja.

– Mi vidimo da broj prvih pregleda u kovid ambulantama pada iz dana u dan. Takođe, pozitivnost u slučaju sumnje na kovid je 8,4 odsto za celu nedelju, na osnovu podataka iz domova zdravlja u Beogradu – navodi Kon.Žurke FOTO: ShutterstockŽurke FOTO: Shutterstock


On ističe i da je ovakvoj situaciji doprinela kombinacija mera i vakcinacija, na kojoj se i dalje mora insistirati sve vreme.

– Jasno je da vakcinacija povećava i ubrzava stvaranje barijere. Cilj koji je postavljen od 50 odsto vakcinisanih je solidan i dovoljan, ali ga nije lako dostići na nivou Srbije. Mi ćemo naravno nastaviti da insistiramo na vakcinaciji sve vreme, jer nema razloga da se stane ako se dosegne i 50 odsto – kaže Kon.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име