Biljana Bilja Krstić je dugi niz godina prisutna na domaćoj muzičkoj sceni. Bila je članica rok sastava  Suncokret i Rani mraz, a potom je nastavila solo karijeru i izdala tri albuma pop orijentacije.

Sledeći svoje najdublje afinitete, uporedo sa solo karijerom, Biljana je godinama strpljivo prikupljala autentične audio i notne zapise izvorne muzike iz Srbije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Mađarske. Mnoge od njih je „oživela“ sa orkestrom Bistrik, koji je osnovala 2001. godine sa kolegama sa Fakulteta muzičkih umetnosti.

Bilja na nastupu u Sirogojnu

Bilja i Bistrik su do sada izdali pet albuma tradicionalne muzike sa kojima su postigli velike uspehe na mnogobrojnim muzičkim festivalima i koncertnim dvoranama širom sveta. Za svoj rad su osvojili veliki broj značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Bilju Krstić uspeh nije promenio. Kao i većina izuzetnih ljudi, i danas kao ostvarena umetnica svetskog renomea pleni toplinom i iskrenošću.

Pre tačno 20 godina „Bistrik orkestar“ održao je prvi koncert u karijeri i izdao album „Bistrik“.

Građani opštine Bogatić u petak 6. avgusta, na otvaranju međunarodnog festivala folklora „Bogat fest“ imaće priliku da uživaju u numerama koje će izvoditi Bilja i njen Bistrik orkestar.

Mnogo toga se promenilo otkad je orkestar „Bistrik“ stupio na scenu tačno pre 20 godina. Jedna od tih promena vodila je ka tome da ovaj muzički ansambl od lokalnih mesta dođe do svetski poznatih muzičkih dešavanja.

Nakon koncerta u Bogatiću za Bistrik nema pauze, a naredni koncerti su u Šapcu (12. avgust), Beogradu (13. avgust), Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta (27. avgust)…..

Energiju za predstojeće koncerte Bilja je skupljala najpre na Krfu, zatim i nedavno na Brionima, a na oba ostrva letovala je sa kumom, glumicom Goricom Popović.

– Na Brionima je bilo čarobno, znao je Tito gde treba da letuje – priča nam Bilja. – Priroda je netaknuta, mnogo je lep osećaj kad pored vas prođe srna ili fazan. Doduše, malo je skuplje za naš džep. Kuma Gorica i ja smo odlazile brodićima ne večere u Fažanu, a tamo smo se snabdevale i svakodnevnim sitnicama, jer na Brionima ne postoji nijedna prodavnica. Naravno, nema ni automobila, do ostrva se stiže samo vodenim putem. Mirno je, ima samo dva hotela i nekoliko kuća, puno je zelenila i idealno za šetnje ili vožnje biciklom.

Za kraj otkrila nam je najdraži trenutak na sceni, a to je bilo kada su ona i Toše Proeski izvodili numeru „Jovano, Jovanke“.

Pogledajte video👇

Bilja napunjenih baterija stiže u petak u Bogatić, a koncert se održava na poligonu osnovne škole, sa početkom u 20.30.h.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име