Home Društvo Kon: Propuštena prilika za edukaciju mladih, veliki otpor vakcinisanju

Kon: Propuštena prilika za edukaciju mladih, veliki otpor vakcinisanju

0
Kon: Propuštena prilika za edukaciju mladih, veliki otpor vakcinisanju

Jednoglasni stav svih učenika koji su učestvovali u razgovoru sa epidemiologom Predragom Konom, imunologom Srđom Jankovićem i gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem je da ne veruju u vakcine protiv korona virusa i da ne žele da se vakcinišu, preneo je danas RTS.

Kon je posle tribine u Domu učenika srednjih škola „Milutin Milanković“ u Beogradu, na kojoj je učestvovalo oko 40 đaka, rekao da je njegov glavni utisak da je propuštena prilika za edukaciju mladih koja je trebalo da se sprovodi u školi i da se to jasno vidi u otporu vakcinisanju.

„Tribine su neophodne, jer nemamo drugi način da pristupimo ovim mladim ljudima. Mi nemamo vremena da sporovodimo edukacije, jer se to radi u školama. Što se tiče shvatanja važnosti vakcinacije, mislim da ljudi uopšte nisu svesni o čemu mi pričamo. Mora sve da im se prinese, da im se objasni kakav je život bez vakcina, jer da smo vakcinisani vratili bismo se sad normalnom životu“, rekao je Kon.

On je ocenio da je rezolutan stav protiv vakcinisanja srednjoškolaca posledica onoga što slušaju u svom neposrednom okruženju i kod kuće, dodavši da ne veruje da će odmah promeniti mišljenje, ali da je ubeđen da će razmišljati, jer, kako je rekao, činjenice su potpuno nesporne.

Janković priznao je da je iznenađen čvrstim stavom omladine protiv vakcinacije, iako nije očekivao „ružičastu sliku“.

„Naravno, to je njihova odluka, ali stav koji vakcine smatra opasnijim od zaraznih bolesti od kojih nas vakcine štite naopačke je okrenut u odnosu na realnost. I iznenadila me je čvrstina tog stava. Mi nismo došli da ubeđujemo, nego da razgovaramo i trudili smo se da odgovorimo na sva pitanja“, rekao je Janković.

Smatra da jedna tribina nije dovoljna zato što je to bio stav grupe koji teško jedan razgovor može da promeni.

„Međutim, što više razgovaramo to više možemo u prvi plan da stavljamo činjenice, a da naša ubeđenja koja nisu zasnovana na činjenicama počnu polako da se premeštaju u drugi plan. Jedan razgovor nije dovoljan, ali malo po malo mislim da može mnogo toga da se promeni“, ocenio je Janković.

Radojičić rekao je da cilj tribine nije bio pokušaj ubeđivanja, nego konstruktivan razgovor.

„Meni je najupečatljivija scena da je većina digla ruke na moje pitanje da li znaju nekog ko se razboleo i imao tešku kliničku sliku, a kada sam ih pitao da li znaju nekog iz okruženja da je imao bilo kakvu komplikacuju posle vakcinacije da niko nije digao ruku“, naglasio je Radojičić.

Autor: FoNet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here