Komemorativna akademija je povodom 22. godišnjice bitke na Košarama večeras održana u beogradskoj „Kombank dvorani“.

Akademiji sa koje je, kako je saopštilo je Ministarstvo odbrane, „poslata poruka večne zahvalnosti i nezaborava heroja odbrane naše zemlje“, prisustvovali su veterani jedinica koje su branile granicu prema Albaniji 1998. i 1999. godine, rođaci poginulih boraca, ministar odbrane Nebojša Stefanović i drugi članovi Vlade, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i drugi pripadnici Vojske Srbije.

Govore su održali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, i pukovnik u penziji, Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona u čijoj je zoni odgovornosti bila Karaula Košare, kao i Milo Leovac, otac potporučnika Predraga Leovca, poginulog na Košarama.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u oblasti graničnog prelaza Rasa Košares, na granici SR Jugoslavije i Albanije, gde su snage OVK, potpomognute regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom, napale pripadnike Vojske Jugoslavije da bi izvršile kopnenu invazije na Kosovo i presekle komunikacije jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov prolazak.MOŽDA VAS ZANIMA

Bitka za Košare je formalno završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije povukla s Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a, navedeno je u saopštenju.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име