Aleksandar Šalenberg je novi kancelar Austrije. Pod Sebastijanom Kurcom, koji je podneo ostavku, bio je ministar spoljnih poslova. Poslednjih godina je ostvario neverovatnu karijeru. Ko je on?

Aleksandar Šalenberg je danas položio zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom i sada je 16. kancelar republike.

On je u ponedeljak jasno rekao da će „naravno, blisko sarađivati“ sa Kurcom kao vođom poslaničke grupe najveće stranke u parlamentu. „Sve drugo bi bilo apsurdno u smislu demokratske politike.“

Šalenberg je takođe rekao da smatra da su optužbe protiv Kurca pogrešne: „Uveren sam da će se na kraju pokazati da tu nije bilo ničega“.

Wien Vereidigung Bundeskanzler Schallenberg
Posle polaganja zakletve, 11.10.2021.

Šalenberg (52) je plemićkog porekla, ima četvoro dece i govori pet jezika. Odrastao je kao sin diplomate u Indiji, Španiji Francuskoj, a kasnije je studirao pravo. Pet godina je vodio pravno odeljenje austrijskog predstavništva EU u Briselu.

Kada se potom vratio u Austriju Šalenberg je postao portparol Ministarstva spoljnih poslova na čijem čelu je mladi Sebastijan Kurc, koji ga čini „šefom strateškog planiranja spoljne politike“. Kurc će Šalenberga 2017. nakratko odvesti u ured kancelara, gde će voditi odeljenje za strategiju i planiranje

Zahvaljujući Ibica – skandalu

Svoj sledeći skok u karijeri Šalenberg duguje takozvanom Ibica skandalu. Nakon pada vlade OVP-FPO, Šalenberg postaje ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi savezne kancelarke Brigite Birlajn. On će to ostati i nakon ponovne pobede Kurca na izborima u jesen 2019.

A u subotu je došlo iznenađenje: posle ostavke Kurca, Šalenberg će postati novi kancelar.

Ovaj školovani diplomata retko se mešao u svakodnevnu politiku. A i ako jeste, onda je bio u potpunosti na liniji sa Sebastijanom Kurcom, čije poverenje Šalenberg uživa.

Na primer, migracije: U septembru 2020. Šalenberg je na televiziji istakao stav Austrije – da ne prihvati ni jednu osobu iz kampa Morija, koji je tada bio izgoreo u požaru:

„Mislim da ovu debatu moramo osloboditi emocija, moramo je racionalizovaati. I ne svaki put kada se neki brod pojavi na obali Evrope ili dođe do incidenta u kampu ili čak i u jednom ovakvom hitnom slučaju, da se odmah zahetva raspodela (izbeglica). To ne može biti rešenje.“

Šalenberg je kasnije požalio zbog reči koje upotrebio, ali je ostao pri svom stavu: „To je moje čvrsto uverenje i to uopšte nije populizam.“

„Imamo još puno posla“

Sada će Šalenberg voditi vladu u kojoj učestvuju i Zeleni, koji su veoma udaljeni od njegove stranke OVP po pitanju migracija. A nakon nedavnih preokreta vezanih za Sebastijana Kurca, raspoloženje među koalicionim partnerima verovatno će se dodatno ohladiti.

Šalenberg je o tome govorio vrlo diplomatski u jednom televizijskom intervjuu krajem septembra: „To su dve vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije brak iz ljubavi. Ponekad zaškripi. No, saradnja zapravo funkcioniše vrlo dobro i imamo nameru da mnogo toga uradimo sedećih nekoliko godina.“

Autor: DW na srpskom

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.