Home Društvo Ko ima para ide na more, a ko ih nema – u Sutomore

Ko ima para ide na more, a ko ih nema – u Sutomore

0
Ko ima para ide na more, a ko ih nema – u Sutomore

Sutomore – malo ribarsko mesto u prošlosti, a danas destinacija u kojoj letuju mnogobrojni posetioci iz Srbije, ali i regiona. Osnovni razlozi zbog kojih turisti biraju ovo letovalište su blizina Bara i povoljnije cene smeštaja.

Sutomore je oduvek bilo poznato po povoljnijim cenama u odnosu na većinu mesta Crnogorskog primorja. Udaljeno je tek nekoliko kilometara od Bara pa se praktično nalazi na idealnoj poziciji, a peščano-šljunkovita plaža duga skoro dva kilometra mami sve one koji vole da se sunčaju i plivaju. 

Do početka pandemije korona virusa ovde su mahom letovali mladi zbog noćnog provoda, ali i nižih cena smeštaja i vanpansionskih usluga.


Međutim, kako naš sagovornik Stefan  navodi „iz prve ruke“, danas je situacija drugačija.

– Noćnog provoda je manje, tačnije – klubova i kafića iz kojih su nekada treštali narodnjaci do jutarnjih časova. Sada je to dosta „kulturnije“ – kafići su sređeni i svi su isti, a izbor muzike je različit – piše Stefan.


On dodaje da su cene pića veoma povoljne, čak i jeftinije nego u nekim novosadskim klubovima i kafićima: točeno pivo košta oko 2,5 evra, kokteli su oko pet, a sokovi dva evra. 

Koliko treba izdvojiti za smeštaj?

Stefan je primetio da su ove promene privukle neke nove turiste, pa su i cene smeštaja ove godine nešto drugačije.

– Kada je u pitanju privatni smeštaj, noćenje je od pet evra po osobi pa na gore, dok negde prelazi i 50 evra za noć. Razlog tome su i promene koje su se desile u izgledu samog naselja, a to je renoviranje i uređivanje šetališta pored samog mora po ugledu na ostala primorska mesta, a pre svega Petrovac. Međutim, i pored toga, smeća ima dosta na šetalištu što nije baš za pohvalu. Ima nekoliko kanti, ali izgleda nedovoljan broj – ističe Mojse.


On primećuje i da je više stranaca koji letuju u renoviranim i novoizgrađenim hotelima. Promena koje su se desile, ali i korona, nisu uticale na turiste, tako da i dalje veliki broj njih letuje u ovom primorskom mestu.


– Slobodno mesto za peškir ili ležaljku na „gradskoj“ plaži je teže naći. Veliki deo te plaže je zakupljen, odnosno naplaćuju se ležaljke i suncobrani po ceni do 10 evra, a onima koji ne žele da plate nije dozvoljeno da stave peškir na tom delu plaže. Za njih je predviđeno nekoliko manjih delova, gde je još veća gužva i sve je popunjeno već do 10 sati ujutru. Verovatno neko ostavlja peškire i suncobran preko noći kako bi zauzeo mesto za sutra. Slobodno mesto na plaži je moguće naći predveče, ali i tada su toliko sabijeni peškiri i suncobrani da ni iglu ne možeš zabosti. Neki delovi plaže se noću zaključavaju, kako omladina ne bi posle izlaska odlazila da sedi na ležaljke, ali mnogi posle izlaska idu na „spontanu“ žurku na delu plaže koji nije zakupljen – kaže Mojse.


Paradajz turizam u Sutomoru

Naš sugrađanin stoga preporučuje druge plaže ako želite da pobegnete od gužve, a nalaze se u okviru Sutomora. Jedna od njih je „Štrbina“, koja je nekada bila „divlja“, a danas lepo uređena, ali na kojoj su cene za 10 odsto više nego na velikoj plaži u samom mestu.


 Kažu da je naša glumica Milena Dravić imala kuću nedaleko od ove plaže, pa je neki nazivaju i po njoj. Ambijent je mnogo lepši u odnosu na gradsku jer je okružena borovom šumom, a nedaleko se nalazi i plaža „Maljevik“ koja je kamenita, ali i na njoj ima dosta kupača.

Cene u restoranima i marketima su slične kao i u Novom Sadu, a u nekim restoranima i jeftinije pa se u jednom od njih kompletan ručak može naći za 2,5 evra.

Noćni život u Sutomoru👇

https://www.instagram.com/tv/CRhd9GVAyuY/?utm_medium=copy_link


U nekim pekarama standardna pizza se može kupiti za dva evra, giros je 2,5, dok je pljeskavica dva evra, a tri kugle sladoleda se mogu naći negde i za jedan evro. Celo pečeno pile sa krompirima košta sedam, a morski plodovi od 10 evra pa naviše. Duž šetališta postoji veliki broj prodavnica, restorana, kafića i tezgi sa brzom hranom, a gužve su velike.– Pripremite se da će vam trebati i više od pola sata da nađete slobodan sto u nekom restoranu ili kafiću pored obale. Što se tiče usluge, uglavnom rade državljani Srbije koji su veoma ljubazni. Ne treba, takođe, zaboraviti ni da je Sutomore jedina destinacija u Crnoj Gori gde je preko leta moguće kupovati voće i povrće na pijaci za dinare. Takva odluka je samo jedna u nizu tamošnjih prodavaca da pokažu koliko vole goste iz Srbije. Ali mnogi se ipak odlučuju za šoping u Baru, jer je izbor mnogo veći, a neki kažu čak i povoljniji – primećuje Stefan.

Zaključak


Kad se sve uzme u obzir cene su niže nego u Petrovcu, Budvi ili Igalu, pa čak i od cena u Mačvi. Jeftinije je leto provesti u Sutomoru nego u Bogatiću, Šapcu, Mitrovici.

Sutomore je dobra baza za obilazak Crnogorskog primorja, pa bi bilo dobro da dođete svojim vozilom, ali i da budete strpljivi jer su gužve velike, kako na putu, tako i na plaži, ali i na šetalištu.

Ipak, ne kaže se džabe „Ko ima para ide na more, a ko ih nema, u Sutomore“.

Foto: Privatna arhiva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here