Iako je dopuna pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita unela pometnju među klijente, advokate, a verovatno i sudije s obzirom da se očekuje da donose presude suprotne najčešćoj dosadašnjoj praksi, poruka Udruženja banaka Srbije da su banke spremne da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora za banku od druge strane ne naplaćuju troškove koje su same imale, već da ti troškovi ostanu na teret banke, delovala je smirujuće. Međutim, ovo u praksi i za sada ne funkcioniše.

Naime, Osnovni sud u Nišu je pre nekoliko dana odbio tužbeni zahtev klijenta banke i naložio mu da nadoknadi sudske troškove banci od 19.500 dinara. Ovo je tek prvostepena presuda i tek će se videti šta će uraditi banka koja je dobila spor, a šta klijent, ali se među advokatima istovremeno pojavila i anonimna instrukcija jedne advokatske kancelarije svojim advokatima koji zastupaju banke u ovim tužbama, čiji sadržaj je Danas već objavio. Ukratko, jedna od stavki je i da i ukoliko se tužioci odreknu tužbenog zahteva i dalje se potražuju troškovi, osim u slučaju Eurobanke koja je dala instrukciju da u njenim predmetima svako snosi svoje troškove, odnosno svako plaća svog advokata.

Juče i prekjuče pokušali smo da proverimo ove navode i da li su banke zaista spremne da se odreknu troškova za advokate i da li su već dale takve instrukcije svojim pravnim zastupnicima. Nažalost od Udruženja banaka odakle je poteklo i prvobitno obećanje da neće tražiti troškove nismo dobili nikakav odgovor, ali je UBS izdao saopštenje u kom se navodi da banke neće naplaćivati troškove, pod uslovom da klijenti odustanu od tužbi do kraja ove godine. Što se banaka tiče, Eurobanka je to isto potvrdila Danasu.

„Građanima koji su tužili banku do dana donošenja izmenjenog mišljenja VKS-a, a koji se odreknu tužbenog zahteva do kraja ove godine, Eurobank neće naplaćivati nikakve troškove. Takođe, građanima koji su do sada naplatili svoja potraživanja od Eurobanke, neće biti tražen povraćaj sredstava. Naši pravni zastupnici obavešteni su o ovim odlukama i postupaće u skladu sa njima u narednom periodu“, stoji u pisanom odgovoru ove banke.

Rajfajzen banka takođe planira da ispuni obećanje UBS ukoliko tužioci povuku tužbe.

„U slučaju kada se sudski spor okonča povlačenjem tužbe/odricanjem od tužbenog zahteva, svaka strana u sporu snosi svoje troškove. Da li će advokati tužioca klijenata banke naplatiti od njih svoje troškove, to nije pitanje za banku. Ukoliko se pak spor okonča u redovnom postupku, strana koja je izgubila snosi sve troškove, i to odlukom suda. Pravni zastupnici banke su zaposleni Rajfajzen banke i zastupaju banku u okviru svojih redovnih radnih obaveza, stoga su i troškovi banke minimalni tj. ne postoje troškovi advokata koji zastupaju banku i koji bi se naplatili od klijenta“, kažu u ovoj banci.

Takođe i u Erste banci podržavaju stav UBS i neće tražiti od klijenata da plate troškove postupaka.

Autor: M. Obradović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име