Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević danas je nenajavljeno posetila Domsko odeljenje za smeštaj dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju u Šapcu i najavila takve, nenajvaljene posete i narednih dana.

Kisić Tepavčević je ocenila da su uslovi u tom odeljenju „u skladu sa standardima“ koji su propisani Pravilnikom za pružanje usluga socijalne zaštite.

„Neophodno je ojačati kadrovske kapacitete ustanove, a zaposleni su u punoj meri posvećeni korisnicima“, navedeno je u saopštenju kabineta ministarke.

Ministarstvo je saopštilo i da je ministarka danas formirala stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika, nakon tvrdnji više nevladinih organizacija da se u njima zlostavljaju deca sa smetnjama u razvoju.

„Tim će obići te ustanove, utvrditi činjenično stanje i kvalitet zaštite korisnika i nakon toga dati preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite“, navodi se u saopštenju.

Tim će činiti Kisić Tepavčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

U timu će biti predstavnici Inspekcije socijalne zaštite, Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, predstavnik humanitarne organizacije „Dečije srce“, kao i profesor Defektološkog fakulteta Goran Nedović.

Više nevladinih organizacija za ljudska prava, članica Platforme za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava, objavilo je ranije da su zabrinute zbog stanja u institucijama socijalne zaštite i dokaza o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u tim ustanovama.

Te organizacije su navele da su, po istraživanju koje su sprovodile godinama, „deca i odrasli koji žive u institucijama u Srbiji, izloženi kontinuiranom kršenju ljudskih prava – deca se vezuju, zanemaruju, stvaljaju u kaveze, devojčice i žene trpe seksualno nasilje“.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име