Kako je propala šabačka košarka?!

0
Mijailo Grušanović

Svaki sport u sredini u kojoj živi ima svoje junake. Publika i navijači najviše pamte uspehe kluba kada su ga oni pratili. Tako se Šabac uvek prepoznavao po fudbalerima i bokserima Mačve, svetsku slavu su stekli rukometaši Metaloplastike, kada se na ovim prostorima igrao najbolji rukomet na planeti. A košarka je svoj zlatni period imala 90-ih godina prošlog veka kada su Šapčani pobeđivali najbolje i najpoznatije klubove naše zemlje.

Ali nažalost, ta vremena su davno prošla i pitanje je da li će se i kada više vratiti. Nema više Milovana Stepandića da trenira i vodi košarkaše a igrači koji su proneli slavu šabačke košarke danas su ‘“kilometrima” daleko od nje. Kako se to desilo i da li ih je neko oterao ili su otišli sami kompleksno je pitanje, ali činjenica je da muška košarka u Šapcu ne može da potone dublje – jer je već na samom dnu.

Kada je počeo sunovrat šabačke košarke?

– Poslednja velika utakmica odigrana je u Šapcu u proleće 1999. godine kada nas je pobedila Crvena Zvezda 117:85 predvođena Rakočevićem, Bolićem, Vidačićem, Radmanovićem, Topićem… – sa setom u glasu se Mijailo Mikan Grušanović seća slavnih dana. – Posle je došla Prva B liga i raspad sjajne generacije. Ubrzo zatim su stigli neki još teži dani za košarku u našem gradu i evo već 20 godina nikako da se vrati na veliku scenu, a da li će i kada veliko je pitanje?

Očigledno je tadašnje gradske vlasti imali sluha za košarku.

– Klubu nije bilo spasa jer je ogranizacija bila loša, ekipa se rasturila a mladi koji su trebali da nas zamene nisu mogli da izdrže teret i kola su krenula nizbrdo. Ipak, glavni razlog su bile finansije jer smo u tom pogledu ostali bez podrške grada i pad u ambis je bio neminovan.

Dok ste Vi igrali u Beopetrolu, Vojvodini, Borcu, Vršcu… naslednika nije bilo. Da li su Vas zvali da pomognete?

– Verovatno im nisam bio interesantan i nije bilo konkretnih razgovora. Bilo mi je teško da gledam kako se sve odvija u lošem smeru jer sam u klubu proveo više od 20 sezona. Tek na poziv trenera Stepandića sam se vratio u Šabac i ostvarili smo plasman u drugu ligu ali su svi problemi ostali. Pravu podršku grada ni te 2012. nismo imali a bez toga nismo ni mogli da stvorimo moćnu ekipu. Bilo je i sudijskih nepravdi, nesrećnih poraza i našli smo se pred zidom kroz koji nismo mogli da prođemo. To je bila verovatno i poslednja šansa za šabačku košarku i svi vidimo gde se ona sada nalazi.

Zar ni Milovan Stepandić sa Vama zajedno nije mogao da spasi šabačku košarku u tim trenucima?

– Pa šta smo trebali da radimo? Da molimo i da se ponižavamo kao da za sebe nešto tražimo. Tada smo zajedno otišli i više se nismo vratili u šabačku košarku. Stepandić je ubrzo uspeo da FK Mačvu iz Srpske lige uvede u Prvu ligu, pa neka mi neko objasni zašto mu nisu pomogli da košarku vrati na staze uspeha. Ne želim više ništa da kažem, jer se to može pogrešno protumačiti, a pametnom je i ovo dosta.

Kad nećete Vi, reći ću ja. Zar je moguće da zaista nije bilo mesta za jednog Grušanovića u šabačkoj košarci, već su je vodili ljudi koji mu u košarkaškom smislu nisu ni do kolena! Dok druge sredine drže svoje legende kao malo vode na dlanu Mikan nije mogao ni na puškomet blizu svog kluba u bilo kojoj funkciji.

– Zar mislite da je potrebno da se nekom nudim? Moralo bi se krenuti ispočetka, od nule, a šabačka košarka je sada, nažalost, u debelom minusu. Bez velike podrške grada ne vredi bilo šta započinjati. Organizacija celog kluba mora da se podigne na mnogo viši nivo, a stručni rad sa svim selekcijama morali bi da preuzmu vrhunski stručnjaci. I da se napravi projekat na duži vremenski period, jer uspeha preko noći nema – više je nego jasan Mikan Grušanović na kraju razgovora za naš list.

Mladen Lazić

Karijera za ponos

Igrao je Mikan poziciji centra ali je imao ruku bolju od većine bekova pa je mnogim rivalima dao i preko 30 poena. Padali su u Šapcu Partizan i Crvena zvezda. Tako je 8. marta 1994. pobeđen Partizan 83:82 posle dva produžetka a četiri dana kasnije i Zvezda sa 106:92. Mikan je u ta dva meča postigao 54 poena, dok je Mornar Primorku iz našeg grada ispratio sa 47 poena. Teško je bilo igrati protiv Grušanovića i sprečiti ga da odigra sjajno a direktni rivali su mu bili veliki asovi poput Rebrače, Drobnjaka, Šilobada, Stevanovića, Tomaševića, Lisice… U više navrata proglašen je za MVP igrača (najkorisnijeg igrača) lige.

Izvor: https://www.sabackilist.rs/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име