Home Vesti Lokalne vesti Kako je dobila ime šabačka pijaca „Bandera“

Kako je dobila ime šabačka pijaca „Bandera“

0
Kako je dobila ime šabačka pijaca „Bandera“

Šabac kao trgovački grad oduvek je imao više pijaca koje su nosile nazive po robi koja se na njima prodavala ili po lokaciji u gradu. Bile su to: Šljivarska, Drvarska, Ribarska, Mačvanska pijaca i jedna pijaca koja je imala specifično ime. Bila je to stočna, odnosno marvena pijaca, poznatija kao „Bandera“, koja se još od pre 1900. godine nalazila na Bairu, tačnije na prostoru gde je danas Medicinska škola. Na pijaci je bila postavljena visoka motka, dužine oko šest metara, na njenom vrhu se viorila srpska zastava. Na gornjoj fotografiji iz vremena oko 1930. godine prikazana je pijaca Bandera, snimak je napravljen sa mesta gde se danas nalazi Škola za umetničke zanate, a strelica na snimku obeležava ulaz u danas jednosmernu ulicu , odnosno ulaz u naselje Benska bara iz ulice Cara Dušana.
Godine 1936. odlučeno je da se „Bandera“ preseli ali zbog dugo stečenih navika to je postignuto tek 1940. godine, kada je na tom mestu Baira, sagrađena Zelena škola- danas Medicinska i pijaca je preseljena u Masarikovu ulicu na prostor gde je danas parkić. Donja fotografija prikazuje stočnu pijacu Banderu na toj novoj lokaciji za vreme Drugog svetskog rata, snimak je napravio nepoznati nemački vojnik, a fotografiju je u Nemačkoj kupio šabački kolekcionar M.P. i poslao je u Šabac.
Radi pojašnjenja snimka, strelica pokazuje kuću koja i danas postoji u ulici Miloša Obilića, a snimak je napravljen iz Masarikove ulice.
Posle rata pijaca „Bandera“ seli se na Kamičak. Vremena se menjaju. Pored stočne pijace otvara se Buvlja pijaca, skraćeno „Buvljak“, za čiji naziv nemam odgovor, ali, evo odgovora , zašto se stočna pijaca u Šapcu zvala „Bandera“:

Vlasnik ŠABAČKOG GLASNIKA iz 1937. godine Dragutin Milanović Ban objavio je svoj članak iz prošlosti, čiji jedan deo citiramo – „Prilikom svakog državnog praznika vešane su zastave na bandere. Bile su motke, dugačke možda 4-8 metara I obojene bojama koje čine srpsku trobojku…Bandere su se nalazile i u starom Šabačkom gradu. Kada su Turci predavali grad Srbima, naši nisu hteli da istaknu zastavu na banderu na kojoj je bila turska, nego su napravili novu, lepšu i višu. Ova bandera udarena je na bedemu kod kapije i na kule, jer se u grad ulazilo samo preko ćuprije od severnog pristaništa. Druga bandera udarena je na ulazu u tvrđavu, kraj kapije, a treća pred „Pašinim konakom“ (pašin konak se nalazio desno od ulaza, onde negde gde je danas ulaz u grad sa Baira, novim drumom)“…kraj citata.

U cilju očuvanja sećanja na oslobađanje od Turaka, kasnije su bandere sa zastavama postavljane ispred državnih i opštinskih nadleštava, kafana i kuća imućnijih šapčana. Bandere postaju ukras grada, ali izgradnjom visokih zgrada one sve manje dominiraju na ulicama i poslednja ostaje na Bairu na marvenoj pijaci koja po njoj dobija naziv – pijaca Bandera.

Bila je to lepa tradicija , danas nam se zastave viore samo na svadbama, pogledajmo druge narode koliko i gde ističu svoje zastave u mirnodobsko vreme…

Autor: Dragutin Blogger

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here