Najveća platforma za distribuciju videa Jutjub blokirala je kanale ruske državne televizije RT u Nemačkoj – zbog širenja laži o koroni. U Moskvi kažu da je to objava medijskog rata i prete Guglu finansijskim kaznama.

Nemačka je Rusiji objavila „medijski rat“, kaže Margarita Simonjan, glavna urednica RT (ranije Russia Today) sa sedištem u Moskvi. Nemački ogranak RT smatra da je na meti nepravednih optužbi i razmatra pravne korake protiv „proizvoljnog“ poteza. Navodi se da su nemački kanali ruskog državnog medija na Jutjubu imali oko 600.000 pratilaca.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi govori o „besprimernom informacionom napadu koji je počinjen uz očiti pristanak, možda čak i nakon pritiska nemačke strane“. Ministarstvo preti da će uvesti protivmere usmerene ka nemačkim novinarima u Rusiji – ali nije konkretno navelo koje.

Na upit DW, Jutjube je saopštio da je RT prekršila smernice te video-platforme. Navodno je Jutjub već opominjao RT zbog širenja lažnih informacija o pandemiji i bilo mu je zabranjeno da postavlja nove snimke na svoj nemački kanal.

Onda je, kaže Jutjub, ruski medij tu zabranu zaobišao tako što je video-priloge objavljivao na jednom drugom kanalu. Nakon toga je Jutjub ugasio oba kanala.

Kako javlja agencija Tass, ruska državna agencija za nadzor rada medija Roskomnadsor zapretila je Guglu, koji je vlasnik Jutjuba, kaznom u visini do milion rubalja (oko 11.750 evra) ako ta kompanija ne povuče odluku o blokadi kanala RT.

„Autonomna organizacija“

RT je po sopstvenim navodima „autonomna organizacija koja radi u interesu opšteg dobra, i koja se finansira iz javnog budžeta Ruske Federacije“.

Ruska televizija je u stvari planirala ekspanziju u Nemačkoj i radila je na pokretanju TV-programa na nemačkom. Početak emitovanja je bio predviđen za decembar. Ali Rusi još uvek nemaju licencu za emitovanje. Nedavno je propao pokušaj da se licenca dobije preko luksemburških medijskih institucija.

RT se na Zapadu često smatra propagandnim instrumentom Kremlja, koji po nalogu širi teorije zavere i dezinformacije.

RT u svom portfelju ima programe na nekoliko stranih jezika. Na nemačkom za sada nudi onlajn-izveštaje koje je delio preko Fejsbuka, Instagrama i Jutjuba.

rb/ml (AFP, dpa, DW)

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.