RADOMIR PETROVIĆ- KENT
1914-2006

Posle 57 godina Radomir Petrović je 2001. godine posetio prvi put Srbiju od 1944. Na aeorodromu Beograd sačekali su ga mnogobrojni prijatelji i rođaci. Posetio je veliki narodni sabor na Ravnoj gori 12. maja 2001. godine, gde ga je 50.000 ljudi dočekalo sa ovacijama. Pred narodom Kent je održao govor. Posle Ravne gore, i posete selu Ba, krenuo je u rodni kraj u selo Gornji Krupac kod Aleksinca. U rodnom selu poljubio je prag kuće u kojoj se rodio, posetio je Niš i Nišku Banju. Preminuo je 2006. u Ženevi.

Kapetan Radomir Petrović Kent je rođen 6. septembra 1917. godine u selu Gornji Krupac kod Aleksinca. Njegov otac Velimir, ugledni domaćin, bio je kandidat Demokratske stranke Davidović-Grol. Radomir je gimnaziju završio u Aleksincu, a maturirao je u Nišu. Vojno-intendantsku akademiju završio je 1939. u Beogradu.

Kent je bio potporučnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije i komandant Boljevačke brigade Jugoslovenske vojske u Otadžbini za vreme Drugog svetskog rata.
Gimnaziju završio u Aleksincu, a maturirao je u Nišu. Vojno-intendantsku akademiju završio je 1939. u Beogradu.
U aprilskom ratu 1941, Nemci ga dva puta zarobljavaju i on dva puta beži. Brzo osniva Ozrenski Četnički odred, sa kojim učestvuje u ustanku 1941. U jesen odlazi na Ravnu Goru, sa molbom pukovniku Mihailoviću da ga uputi u Bosnu. Međutim, dobija zadatak koji je najmanje želeo – da stupi u odred generala Milana Nedića u Zaječaru, da otuda neopaženo izvuče naoružanje i opremu, i onda osnuje jednu jaku Četničku jedinicu. Kent je bio legalizovan od povratka sa Ravne gore, pa do sredine 1942. godine. Iz kasarne 20. puka u Zaječaru mala grupa legalizovanih Četnika uspela je da iznese veliku količinu oružja, municije i druge opreme u šumu. Jula 1942. napustili su Nedićevce i u poslednjem času izbegli su da budu uhvaćeni od Nemaca. Zadatak izvršava vrlo dobro, da bi sredinom 1942, kada je formiran Timočki korpus, bio postavljen za komandanta Boljevačke brigade. Kada su početkom 1942. osnovane dve boljevačke brigade, Radomir se našao na čelu Prve.

Imao je oko 800 odlično naoružanih Četnika, sa kojima se dve godine uspešno borio protiv Nemaca, bugaraša i komunista. Ranjavan je dva puta, po jednom od Nemaca i komunista. Kada je drugi put ranjen, leta 1944, preko Četničkih veza, sa lažnim ispravama, prebačen je na lečenje u Švajcarsku. Ostao je u Švajcarskoj nakon rata ne želeći da se pridruži ostalim Četnicima koji su mahom emigrali u Englesku, Kanadu, SAD i Australiju smatrajući da tadašnje stanje u Otadžbini je neodrživo. Izražavao je nadu da će u toku pobune naroda protiv komunista biti prvi od svih Četnika koji će se vratiti u Otadžbinu nakon pada komunizma zbog same geografske blizine Švajcarske.
U emigraciji, kapetan Radomir Petrović Kent je bio ađutant Kralja Petra. Posle službe kod Kralja, Kent postaje zvaničan prevodilac za srpski jezik u Ženevi, pa novinar pri agenciji Avala, koju su osnovale izbeglice. Tokom 1960—75. bio je direktor Izdavačke kuće „La Guilde du livre“ u Ženevi. Penzionisan je 1975. godine, ali je nastavio i dalje da radi kao novinar u Ujedinjenim nacijama.
Upokojio je se u Gospodu u Ženevi 2006. godine.

Večna mu slava i hvala!

Autor: Redakcija MZR

Foto: Wikipedia

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име