Vuk Obradović, rođen 1947. godine, bio je najmlađi general u istoriji JNA. Na početku ratova u SFRJ bio je portparol Generalštaba JNA i načelnik uprave za moralno vaspitanje Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (Ministarstva odbrane). U tom svojstvu obećao je roditeljima da će im se deca, tada vojnici JNA, vratiti sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini do 19. maja 1992. godine. Kada se to nije desilo, narednog dana napustio je aktivnu vojnu službu.

Sa Slobodanom Orlićem, novinarom BK TV, i grupom istomišljenika osnovao je 1997. Socijaldemokratiju, partiju za koju je Bogoljub Karić tvrdio da ju je on finansijski potpomogao. Ova partija bila je aktivna u DOS, pa posle 5. oktobra Obradović postaje potpredsednik u vladi Zorana Đinđića i predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju, a Orlić jugoslovenski ministar za informisanje.Oženio se devojkom koja je bila žrtva seksualnog uznemiravanja… Slobodan Orlić

Pokrenut proces

Sto dana nakon formiranja Đinđićeve vlade, u maju 2001. godine, Ljiljana Nestorović, novinarka BK TV i portparol Socijaldemokratije, inače udata, i Jelena Milenković, tada devojka Slobodana Orlića i poslanica SD, optužile su svog partijskog šefa Vuka Obradovića za seksualno uznemiravanje.Pokrenut je sudski proces, a Ljiljana Nestorović je izjavila: „Vuk Obradović je nasrnuo na mene i prvi put me uhvatio za obe ruke i počeo da privlači sebi sa očiglednom namerom da me poljubi u usta, pri tome govoreći da mu treba nežnosti. ‚Samo da nam se usne spoje‘, rekao je. Drugi put, unoseći mi se u lice, palacao je jezikom i pri tome me okrznuo svojom glavom jer sam uspela da se izmaknem.“Afera se brzo širila, pa su se javile i neke druge žene da potvrde da su i one bile žrtve generalovog zlostavljanja. Jedna je izjavila da ju je Obradović „pribio uza zid, stavljao prst na usta i terao je da ga ljubi“, a bilo je i pocepanih čarapa…

Velike traume

Kad je afera „pukla“, Vuk Obradović je svojom pratnjom u pola pet ujutro „na razgovor“ izveo Natašu Mihajlović sa RTS, ali je njena tužba zbog otmice docnije odbijena. Sud je odbio da sasluša i V. M., koja je sa mesta šefa kabineta Vuka Obradovića, prema pisanju ondašnje štampe, otišla „s velikim traumama i fizičkim posledicama“.Obradović se branio intervjuima u kojima je tvrdio da je celu aferu iskonstruisao Milan Panić, bojeći se Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju, a javnost se podelila na one koji su verovali da je reč o političkom obračunu i druge, koji su verovali napadnutim devojkama.Vuk Obradović kažnjen je sa 10.000 (oko 350 maraka) dinara za uvredu, dok je po ostalim tačkama optužnice za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje oslobođen. Predsedništvo DOS, međutim, odlučilo je skoro potpunom većinom da Vuka Obradovića treba razrešiti dužnosti potpredsednika Vlade Srbije i predsednika Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi i finansijskom poslovanju. Njegova stranka Socijaldemokratija se pocepala, a odlukom suda, svih devet poslaničkih mandata stranke pripalo je krilu koje je poveo Slobodan Orlić.

Povlačenje iz politike

On se kasnije oženio Jelenom Milenković, a u septembru 2005. godine njegov SDP otkazao je podršku vladi Vojislava Koštunice i izazvao njen pad. Posle ovoga, povukao se iz politike. Prema nekim informacijama, bavio se ugostiteljstvom, a u martu 2015. godine javio se na konkurs za direktora RTS. Do Orlićevog prelaska u opoziciju, Jelena Milenković bila je pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku u srpskoj vladi.Ljiljana Nestorović se nakon višegodišnje pauze 2014. godine vratila u politiku i bila poslanik SDPS Rasima Ljajića u prošlom sazivu parlamenta. Vuk Obradović je umro 2008. godine.

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име