Home Društvo Izrečena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije: Po 30 i 20 godina bivšim pripadnicima državne bezbednosti

Izrečena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije: Po 30 i 20 godina bivšim pripadnicima državne bezbednosti

0
Izrečena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije: Po 30 i 20 godina bivšim pripadnicima državne bezbednosti
Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osudilo je danas na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Ćurviju je i prema novoj presudi ubilo NN lice dok su mu DB-ovi dali logističku podršku.

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu izreklo je kazne bivšim pripadnicima Službe resora državne bezbednostu (SDB) u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije od 30 godina Radomiru Markoviću i Milanu Radonjiću. Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na 20 godina.

Nakon ove presude moguća je žalba, ali Apelacioni sud ovu odluku može samo da preinači ili potvrdi. Nije moguće ponovo pokretanje spora.

Ova presuda je izrečena nakon 22 godine od ubistva.

Istraga o ubistvu novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, počela je 2001. godine, za vreme vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Prvo suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je u juna 2015. godine.

Ranija presuda za SDB grupu

Prethodnu presudu je Apelacioni sud ukinuo 7. septembra 2020. godine. Po toj presudi, bivši šef SDB Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i nekadašnji šef beogradskog centra SDB za vreme ubistva Slavka Ćurvije, Radonjić, a na po 20 godina robije osuđeni su Romić i Kurak.

Miroslav Kurak je u bekstvu i nije dostupan organima gonjenja.

Međutim, iz Apelacionog suda saopšteno je da se prvostepena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije vraća na prvostepeni sud na ponovno suđenje, uz obrazloženju da je uvođenjem „NN“ lica u presudu, kao neposrednog izvršioca, izmenjeno činjenično stanje koje je stajalo u optužnici.

Ko je bio Slavko Ćuruvija?

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila, 1999. godine, u centru Beograda, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo.

Slavko Ćuruvija je, nakon što je napustio poziciju glavnog i odgovornog urednika u državnom listu „Borba”, osnovao „Nedeljni telegraf”, početkom 1996. godine i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji “Dnevni telegraf”, a zatim i nedeljnik „Evropljanin“.

Bio je kritičar vlasti tadašnjeg autoritarnog predsednika Slobodana Miloševića.

Po posebnom medijskom zakonu, „Dnevni telegraf“ je uz još nekoliko medija, zabranjen 14. oktobra 1998. godine, nakon čega je štampan u Crnoj Gori i distribuiran u Srbiji kroz mrežu izdavača.

Kako je ubijen Ćuruvija?

Prema informacijama iz optužnice, dvojica maskiranih napadača ubila su Slavka Ćuruviju u centru Beograda, u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo, dok je bio u pratnji partnerke Branke Prpe.

U optužnici je navedeno da jedan od optuženih, Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, rafalno pucao sa razdaljine od jedan i po metar, nakon čega je Ćuruvija pao, a da je zatim ponovo na njega, pucao iz neposredne blizine.

Tom prilikom povređena je i Branka Prpa koju je, prema navodima iz optužnice, Ratko Romić pištoljem udario u glavu kako ne bi videla Ćuruvijine ubice.

Univerzitet Kolumbija o slučaju Ćuruvija

U oktobru 2020. godine, Univerzitet Kolumbija (Columbia) u Njujorku objavio je analizu slučaja Slavka Ćuruvije gde se navodi da je osuđujuća presuda Prvostepenog suda – prelomna presuda – jer bi to bilo prvi put u istoriji Srbije da ljudi odgovorni za ubistvo novinara odgovaraju.

“Takav ishod značio bi preko potrebnu promenu i poslao bi jasnu poruku da neće biti nepažljivosti za zločine nad pripadnicima medija”, navodi se u studiji koja detaljno opisuje ceo slučaj i dotadašnji tok suđenja.

Tokom poslednjih 25 godina, upozorava se, ubijeno je troje novinara i Slavko Ćuruvija je jedan od njih. Nijedan slučaj nije razrešen, ističe se u analizi.

Pored ubistva Slavka Ćuruvije, reč je o slučajevima ubistva Dade Vujasinović, koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, i Milana Pantića ubijenog 11. juna 2001. godine u Jagodini.

Autor: Predrag Urošević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here