Generalni direktor ministarstva zdravlja Izraela Nahman Aš (Nachman Ash) saopštio je sinoć da je odobrio davanje četvrte doze vakcine stanovnicima koji su pod većim rizikom da teško obole.

Aš je uz to najavio da će zaštitne maske ponovo biti obavezne na otvorenom gde se okuplja više od 50 ljudi i da ta mera stupa na snagu u ponoć.

On je na konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Izraela Nicanom Horovicem (Nitzan Horivitz), objasnio da je odluka o četvrtoj dozi zasnovana na prvim podacima istraživanja koje se vodi zbog zabrinutosti za zdravlje najosetljivih, te dodao da će se razmotriti vakcinacija i drugih stanovnika, pošto se na dnevnoj bazi procenjuje opasnost od povećanja ozbiljnih slučajeva oboljenja.

Ministar Horovic je ocenio da je Izrael preduzeo neophodne korake da odgovori na talas zaražavanja izazvan novim omikron sojem i da je spreman za svaki scenario.

On je apelovao na Izraelce da preduzmu mere predostrožnosti kako bi izbegli infekciju omikronom tokom proslave Nove godine.

„To je lična odgovornost. Ne možemo i nećemo angažovati po jednog policajca na svakog građanina. Vodite računa o svom zdravlju i zdravlju onih oko vas“, rekao je Horovic.

Doktor Salman Zarka je upozorio da je delta soj korona virusa još uvek prisutan i da će se peti talas pandemije smatrati kombinacijom delte i omikrona, te preporučio da se izbegavaju proslave sa puno ljudi.

U međuvremenu je u Izrael stigla prva isporuka Fajzer lekova protiv kovida-19 Pakslovida (Paxlovid).

Premijer Izraela Naftali Benet ( Bennnett) je rekao da je to važan dodatak u borbi protiv pandemije.

U Izraelu je je u sredu zabeleženo skoro 4.000 novih slučajeva zaraze korona virusom što je skoro tri puta više nego pre sedam dana.

Izrael je među prvima u svetu počeo kampanju vakcinacije Fajzerovom vakcinom pre godinu dana i proteklog leta počeo da daje treću, buster dozu.

Uprkos tome zabeležen je talas infekcija zbog pojave delta soja i sada zvaničnici upozoravaju na novi talas koji izaziva omikron, navodi Asošiejted pres.

Autor: Beta

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.