Italija je pooštrila protivepidemijske mere kako bi suzbila porast zaraženih korona virusom, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava. Dok dnevne zaraze dostižu rekordni nivo, ministar zdravstva rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno i na otvorenom.

Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno napolju i naredio građanima da koriste maske Ffp2 u javnom privozu i na javnim mestima, poput kazališta, bioskopa i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu.

Koncerti i događaji na otvorenom biti zabranjeni do 31. januara, a diskoteke i plesni klubovi zatvoriće vrata do toga datuma kako bi se sprečila masovna druženja tokom prazničnog perioda.

Uz velik porast dnevnih zaraza, smrtnih slučajeva je također sve više, u četvrtak 168, što je najveći broj od maja, ali ispod nivoa prethodnih vrhunaca zaraze, uglavnom zahvaljujući velikom broju vakcinisanih.

Vlada želi da ubrza vakcinisanje trećom dozom

Speranza je rekao da je gotovo 89 odsto Italijana vakcinisano, no vlada želli da ubrza i vakcinaciju trećom dozom, koja je najefikasnije odbrana protiv varijante omikron koja hara Europom i SAD-om.

Vlada će smanjiti vreme čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet meseci na četiri.

Ministri su dogovorili i smanjenje važenja kovid zdravstvenih potvrda, koje su bile potrebne da bi se pristupilo mnogim mestima i uslugama, uzevši u obzir da efikasnost vakcina slabi s vremenom.

Tako će od 1. februara potvrde posle vakcinacije ili preleđane bolesti važiti šest meseci, umesto dosadašnjih devet.

Italija je bila prva zapadna država koju je prošle godine pogodila pandemija.

Dosad je imala 136.245 smrtnih slučajeva, što je, nakon Velike Britanija, druga najviša smrtnost u Evropi.

Autor: HRT

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.