Foto: belagimages

Lu Otens, holandski inženjer koji je izumeo audio kasete, umro je u 94 godini. Procenjuje se da je u svetu prodato više od 100 milijardi audio kaseta od njegovog izuma od šezdesetih godina do danas.

Otens je 1960. postao rukovodilac Filipsove odeljenja za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audio kasete.Ovaj izum promenio je način na koji su ljudi slušali muziku, a proteklih godina uočava se njihov povratak na tržište.

Proizvod je 1963. predstavljen na Berlinskom sajmu radijske elektronike i uskoro je osigurao svetsku slavu. Otens je Filipsu i Soniju patentirao model nakon što su brojne japanske kompanije počele da proizvode kasete u raznim veličinama.

Kasetofoni su proteklih godina neočekivano počeli da se vraćaju u modu i brojni muzičari među kojima i Lejdi Gaga i „Kilers“ su objavili svoju muziku na kasetama. Tako je u Britaniji njihova prodaja u prvoj polovini 2020. povećana 103 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u SAD-u za 23 procenata u 2018. u odnosu na prethodnu godinu.     

Izvor: Reuters

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.