Hiljade lekara, bolničarki i drugih zdravstvenih radnika izašli su danas na protestni marš centrom Varšave da upozore poljsku vladu konzervativne stranke Pravo i Pravda da, ako se hitno ne nađu sredstva, zdravstveni sistem Poljske neće preživeti četvrti talas pandemije kovid-19 a Poljake neće imati ko da leči osim „dr. Gugla“.

„Pandemija manjka bolničarki traje godinama“, „Zdravstvo nije zatvorska služba“, „Javna zaštita zdravlja umire“ , „Lečite se sami. Ja idem u Švedsku“ ili „Jedini ko neće emigrirati je dr. Gugl“, neke su od poruka na transparentima koje je danas donelo oko 30.000 zdravstvenih radnika u svom do sada najmasovnijem protestu u poljskoj prestonici.

Da pokažu u kakvom stanju je posle tri talasa pandemije kovid-19 i godina zanemarivanja uslova rada lekara i bolničarki sada poljsko zdravstvo demonstranti guraju i nekoliko invalidskih kolica sa kosturima i porukama kao „imao sam infarkt, nisam dočekao pomoć“ a takođe su doneli i otvoreni mrtvački kovčeg sa kosturom.

„Da li znate da prosečna poljska bolničarka ima 53 godine? Da li znate da živimo kraće, umiremo brže. Poljska bolničarka živi u proseku 62 godine a Poljakinja 81 godinu“, upozorila je kada se protestni marš zaustavio ispred Predsedničke palate jedna od predstavnica bolničarki.

Demonstranti su minutom ćutnje ispred Predsedničke palate odali poštu zdravstvenim radnicima koji su preminuli tokom pandemije od iscrpljenja, njih oko 500, pružajići pomoć pacijentima.

Marš je prošao pored parlamenta i Ministarstva zdravlja a završio ispred Kancelarije poljskog premijera gde zdravstveni radnici nameravaju da postave šatore i kao u sličnim ranijm protestima i štrajkovima ostanu tu ispod prozora premijera dok vlada ne ispuni njihove uslove.

Od vlade premijera Mateuša Moravjeckog poljski zdravstveni radnici traže da u zdravstvo ide osam a ne sedam odsto BDP-a kako je predložila vlada jer su prosečna izdvajanja za zdravstvo u zemljama OECD, čija članica je i Poljska, 8,8 odsto.

Demonstranti i njihove sindikalne i strukovne organizacije koje su organizovale protest traže da plate zdravstvenih radnika budu 3 puta veće od najniže u zemlji što bi pomoglo da se zaustavi masovni odliv belih mantila na Zapad.

Poljski zdravstveni radnici takođe zahtevaju da se poboljšaju uslovi za pacijente, ne samo u bolnicama već i laboratorijama i kada su u pitanju lekovi i da Poljacima bude dostupna najsavremenija nega i rehabilitacije a tokom protesta upozorili su da u poljskim bolnicama negde na odeljenjima kapaciteta četrdesetak pacijenata leži njih i po 70.

Ministar zdravlja Adam Njedjelski pozvao je danas demonstrante na razgovore o njihovim zahtevima i predstavio im proračune Ministarstva zdravlja po kojima bi ispunjenje njihovih zahteva značilo da bi Poljska morala da izdvaja za zdravstvo čak 10 odsto BDP-a što je za vladu neprihvatljivo.

Autor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име