Talibani su danas zvanično zauzeli avganistansku prestonicu Kabul. Predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju i mirno predao vlast, što je izazvalo opštu paniku među stanovnicima Kabula. Oni su pohrlili na aerodrom, koji još uvek nije pod kontrolom militantne grupe i pokušavaju da hitno napuste zemlju.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ogroman broj ljudi koji juri ka terminalnima na aerodromu u Kabulu, pokušavajući da pobegnu od vlasti talibana. Aerodrom je zasad jedina strateški bitna lokacija koju talibani nisu zauzeli, sve zbog američkih vojnih jedinica koji drže aerodrom pod kontrolom.

Oko 5.000 vojnika iz SAD stiglo je u Avganistan kako bi evakuisali diplomate i osoblje svoje amabasade. Oni su danas napustili zgradu ambasade i trenutno se nalaze upravo na aerodromu u Kabulu, jer ne postoji tačan plan povratka u SAD.

Nakon što je predsednik Gani podneo ostavku, vlast prepustio talibanima i napustio zemlju, stanovnici Avganistana su uplašeno pojurili na aerodrom, u nadi da će uspeti da pobegnu iz domovine.

Osim njih, u Kabulu se nalaze diplomate i predstavnici nekoliko evropskih zemalja, koji takođe čekaju priliku da se evakuišu.

Sputnjik je ranije javio da je došlo do dve snažne eksplozije – u blizini američke ambasade i predsedničke palate, dok su američki zvaničnici poslali hitno upozorenje svojim građanima da potraže sklonište daleko od ambasade i aerodroma, jer je nemoguće znati kada će situacija eskalirati.

Talibani su uspeli da uđu u predsedničku vilu i tamo proglasili prevlast, pozirajući za fotografije.

Autor: A.K.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.