Grejna sezona u gradu Šapcu uspešno je završena 29. aprila. Ove godine. Havarije su smanjene za jednu trećinu u odnosu na broj havarija prethodnih godina. Sva ulaganja Grada u prethodnom periodu dovela su do ušteda, kako energenata, tako i delova koji su bitni za održavanje sistema.

Sa direktorom JKP ,,Toplana-Šabac” Slobodanom Jerotićem danas sam razgovarao o svim investicijama koje bi trebalo uraditi u letnjem periodu kako bi Toplana za sledeću grejnu sezonu bila spremna da na kvalitetan i kontinuiran način isporučuje toplotnu energiju Šapčanima – kazao je gradonačelnik Šapca Dr Aleksandar Pajić i dodao:

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, želimo da svaka kuća i domaćinstvo na selu imaju mogućnost za zamenu starih vrata i prozora. Zbog loše izolacije, troši se mnogo više električne i toplotne energije. Ovo će Grad omogućiti sugrađanima koji žive na selu, jer za stanovnike grada Šapca koji žive u centru grada već postoji projekat čija je realizacija u toku. Polovinu novca za zamenu subvencionisaće država i lokalna samouprava, a drugu polovinu obezbediće građani. Naš cilj je energetska efikasnost, da ne trošimo više energije nego što nam je potrebno.

Takođe, JKP ,,Toplana-Šabac” će sprovesti projekat termoizolacije zgrada. U okviru projekta predviđen je paket mera energetske efikasnosti koji obuhvata termoizolaciju omotača zgrade i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila i delitelja troškova. Utopljavanjem zgrada smanjiće se rasipanje energije, potrošnja gasa, emisije štetnih materija, posebno PM čestica koje su primarni i sekundarni izvor zagađenja vazduha, ali će se i povećati komfor stanara i smanjiti godišnji računi za grejanje. Da bi se na pravi način potencijal uštede iskoristio, građanima će na raspolaganju biti termostatski ventili čija je uloga da se omogući svakom stanaru da upravlja sopstvenom potrošnjom toplote, tako što će održavati temperaturu u stanu onako kako to njemu odgovara.

Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona evra, a finansira se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Građani sklapaju Ugovor o pristupanju projektu, a troškove investicije otplaćuju u jednakim mesečnim ratama i to najviše 144 rate (12 godina) prema želji svakog građanina pojedinačno. Od pomenutog iznosa, 370.000 evra opredeljeno je za ugradnju termostatskih ventila i delitelja troškova. Taj deo biće subvencionisan sredstvima grada Šapca. Na takav način pomažemo sugrađanima koji žive u gradu da ukupni troškovi budu niži.

Cilj ovih projekata jesu bolji uslovi života naših sugrađana. Od samog dolaska na vlast, određeni su prioriteti, a jedan od njih je i čist vazduh i zdravija životna sredina. Ovo su konkretne aktivnosti kojima se kvalitet vazduha poboljšava, naročito u zimskim mesecima. Nećemo se na ovome zaustaviti, već ćemo preduzeti dalje korake kako bi Šabac postao Grad budućnosti – na kraju je zaključio Gradonačelnik Šapca.

Грејна сезона у граду Шапцу успешно је завршена 29. априла. Ове године имали смо за једну трећину мање хаварија него…

Posted by Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić on Thursday, May 6, 2021

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име