Uspostavljanje nadzornog tela koje će pratiti rad medija, naročito RTS i RTV, i obaveštavati javnost o svojim zaključcima, izmenjeni sasav RIK-a i REM-a u kojima će biti i predstavnici opzicije, deo je sporazuma o izbornim uslovima vlasti i opozicije u okviru dijaloga koji se odvija pod posredstvom EU.

Što se tiče Nadzornog tela, brojalo bi dvanaest članova, od kojih bi šest bilo predlog REM-a i šest predstavnike opozicije, a koje će predložii predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Takođe, predloženo je da REM usvoji obavezujuči pravilnik za RTS i RTV u skladu sa preporukama OEBS-a, a radi boljeg regulisanja izborne kampanje.

Među dogovorenim stavkama je i da se privrememo doda šest članova Republičke izborne komisije, kako bi se povećalo poverenje u izborni cenzus.

U predlogu je nabrojano ukupno 16 mera, među kojima i utvrđivanje distributivnog ključa za RTS i RTV a u vezu sa oglašavanjem, ali i metodologije kojom prate kampanju a koja obuhvata i tonalitet izveštavanja.

Predloženo je i da se smanji broj potrebnih potpisa za kandidovanje liste nacionalnih manjina na 5.000, ali i da se promeni način finansiranja kampanje, i to tako što se 30 odsto sredstava podjednako rasporedi svim podnosiocima lista, a 70 odsto na one liste koje su prešle cenzus, i to shodno broju osvojenih mandata.

Takođe, predloženo je da budu usvojene konkretne mere za, kako je navedeno, „unapređenje integriteta izbornog procesa, uključujući objavljivanjre i kontrola birčkog spiska.

Navedeno je i da je na dijalogu istaknuta hitnost izmene finansiranja troškova izborne

Istaknuta je važnost da u izborima učestvuju i nacionalne manjine, i da se unaprede uslovi koji će to i omogućiti.

Ukazano je da je pravovremeno sprovođenje predloženog od suštinske važnosti i učešće institucija u tome, ali i da će biti organizovana provera da li je i koliko sprovedeno ono što je dogovoreno.

Autor: D.L.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.