Novak Đoković je dvadesetostruki grend slem šampion! Srpski teniser je osvojio titulu na Vimbldonu pošto je u finalu najelitnijeg turnira savladao Italijana Matea Beretinija 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3.

Đoković je prigrlio 20. grend slem pehar, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom na vrhu večite rang liste. Srbin sada u svom posedu ima dva najvažnija rekorda – po broju trofeja sa najvećih turnira i po broju sedmica na prvom mestu ATP liste.

Srbin je trijumfovao u Londonu šesti put u karijeri.

Ostvario je 21. uzastopnu pobedu na terenima Ol Ingland kluba i 21. u nizu na grend slemovima ove sezone.

Đoković nastavlja pohod ka kalendarskom grend slemu – aktuelnom šampionu Australijan Opena, Rolan Garosa i Vimbldona, nedostaje još US Open.

Novak je postao prvi teniser od Rod Lejvera 1969. koji je osvojio prva tri grend slema u sezoni.

Beretini je igrao svoje prvo finale na najvećim turnirima i to će ostati njegov najveći uspeh do sada.

Iako je ovo bilo njegovo 30. grend slem finale, očigledno je u pojedinim momentima bilo da je Novak pod pritiskom zbog velikog značaja meča.

Nervozni su bili teniseri na početku meča. Posle druge suple servis greške Đokovića, italijanski teniser je imao brej loptu. Ipak, početni udarac je pomogao prvom teniseru sveta, koji se izvukao iz neprijatne situacije. Velika borba vodila se u nastavku. Srbin je u četvrtom gemu zapretio, koristio je maksimalno stegnutost rivala, pa je napravio brejk. Čuvao je Đoković prednost do same završinice, pa je u osmom gemu imao i set loptu na servise rivala. Ipak, dobar servis je donosio poene Beretiniju, koji je dobio najduži gem na meču.

Usledio je preokret. Znatno bolje počeo je da igra Italijan, konačno je uhvatio ritam, pa je već u narednom gemu vratio brejk. Odlučivao je potom tajbrejk, u kome je sigurnije delovao deveti teniser sveta. Beretini je bolje servirao, služio ga je forhend i osvojio je prvi set.

Furiozno je odgovorio Đoković. Potpuno je srpski teniser kontrolisao situaciju na terenu, odmah je napravio dva brejka i poveo 5:2. Servirao je potom ponovo za set prvi reket sveta, kada je rivalu dozvolio da vrati jedan brejk.

Nastojao je Srbin da drži visok nivo igre, pa je imao tri vezane set lopte na servise rivala. Sve ih je sačuvao Italijan, i smanjio je na 5:4. Ipak, siguran gem je odigrao Đoković, te je došao do izjednačenja u setovima.

Na pauzi je najbolji teniser sveta otišao do svlačionice.

Sjajno je srpski teniser počeo treći set, pa je već u trećem brejku slomio otpor rivala i napravio brejk. Ipak, dugo su trajali naredni servis gemovi Đokovića, čak je Beretini imao i dve brejk prilike pri rezultatu 3:2. Međutim, uz probuđenu publiku, koja je skandirala ime Italijana, probudio se i Novakov inat. Srbin je sačuvao servis, a onda bez problema stigao do seta.

Dugo se vodila borba u četvrtom setu. Zapretio je Beretini u šestom gemu, ali je neverovatan poen odigrao Đoković i nije dozvolio rivalu da dođe do brejk lopte. Već u narednom mu je sve ‘naplatio’ srpski teniser. Iskoristio je prvu šansu da napravi brejk i potpuno slomi otpor rivala, koji je napravio i duplu servis grešku. Do kraja je Novak rutinski odradio posao, te je uz još jedan brejk stigao do jedne od najvažnijih pobeda u karijeri.

Autor: I.S.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.