Home Društvo Gde je opozicija u Srbiji?

Gde je opozicija u Srbiji?

0
Gde je opozicija u Srbiji?

Srbija je nakon 5. oktobra 2000. godine donela Zakon o lustraciji, ali on nikada nije doživeo svoju primenu u praksi. Kako su istakli pojedini čelnici DOS-a, u Srbiji nikada nije bilo političke većine kako bi se sproveo proces lustracije. Nekoliko godina kasnije tadašnji predsednik Tadić sklapa pakt sa Dačićem, zarad očuvanja fotelje. Ispostavilo se da ga je to koštalo poraza 2008.

Koliko je jaka opozicija danas

Srbija od uvođenja višestranačja nikad do sada nije imala slabiju opoziciju. Sadašnja opozicija je razjedinjena, bez moći da izvede demonstrante na ulicu, i bez smisla i strpljenja za nastup na spoljnopolitičkom planu, budući da je žurno odbacila predlog Evropskog parlamenta o popravljanju izbornih uslova.

Usmerena je na izbore za grad Beograd ili na zelene, ekološke teme, dok prostor za predsedničke izbore ostavlja zasad praznim, i čineći ga zgodnim za nekog nepolitičkog kandidata (glumca ili zabavljača).

Boris Tadić će se izvesno ponovo kandidovati za predsednika, posebno ukoliko na izborima u Nemačkoj pobedu odnesu socijaldemokrate i Olaf Šolc postane kancelar koji će naslediti Merkelovu. 

Što reče legendarni Herr Žika: „Nemoj pobratime, k’o Boga te molim“.

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here