Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je da će 400 žena iz Jagodine tužiti potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić. Da li Tužilaštvo, u slučaju seksualnog zlostavljanja za koje opozicija proziva Markovića, može da vodi nepristrasnu i nezavisnu istragu?

Može li Tužilaštvo u Jagodini, gradu kojim 17 godina vlada Dragan Marković Palma, da bude nezavisno i utvrdi optužbe upravo protiv Markovića da je seksualno zlostavljao i podvodio maloletnice i veliki broj žena.

Opoziciona političarka Marinika Tepić, koja je prva iznela optužbe u javnost, smatra da je neophodno da se istraga vodi van Jagodine, s obzirom na to, kako je napisala na Tviteru, „Tužilaštvo u Palminom privatnom gradu ne traži da ga privedu i zadrže dok traje istraga“.

„Puštaju da utiče na svedoke, tera žene da ga brane kao Jutka što se krio iza ženskih suknji. A Zagorka žmuri na jagodinskog kadiju. Ko još veruje u nezavisnu istragu Tužilaštva u Jagodini“, upitala je Tepić.

Da li će se Palmi suditi zavisi od istrage, međutim svedoku protiv njega već se sudi i to javno u Skupštini Srbije.

Sudi mu lično Marković koji je osim identiteta svedoka u direktnom prenosu na javnom servisu pokazivao i njegove fotografije, te iznosi i detalje iz života svedoka.

„Pozivam Đilasa, radnicu njegovu Mariniku Tepić i ovog zaštićenog svedoka, funkcionera Đilasove partije da idemo na poligraf. Oni kažu za šta me napadaju, poligrafista sastavi pitanja, posle njih idem ja i ukoliko neko od nas ne prođe poligraf, da potpiše ide odmah u zatvor“, poručio je Marković.

Ne bi to bio prvi put da se Marković sa optužbama obračuna preko poligrafa. Na „detektoru laži“, takođe na sopstveni zahtev, lider Jedinstvene Srbije, bio je i februara 2014. godine, kada ga je Čedomir Jovanović, predsednik LDP, prozvao zbog ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića. Marković je, kako su mediji preneli, prošao poligraf.

Podsetimo, u to vreme ministar policije bio je Ivica Dačić. Upravo Dačića sada prozivaju da je i on bio učesnik tajnih žurki na kom su zlostavljane maloletnice.

Dačić kaže da nema šta da krije i da je čitav slučaj politički obojen.

„Ja sam već 13 god pod prismotrom policije i oni kontrolišu i prate šta ja radim, tako da je svaki moj odlazak zabeležen. Nikada nisam bio na tajnim žutkama“, tvrdi lider socijalista.

Hristina Piskulidis iz organizacije Astra kaže da prate šta rade Tužilaštvo i policija, a Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima je tražila od policije u Jagodini da ispita slučaj i prosledi im informacije što pre.

„Slučaj ima i elemente trgovine ljudima, možda treba delegirati višem tužilaštvu za organizovani kriminal“, ukazuje Piskulidis.

U Astri dodaju da bi zbog velikog uticaja Markovića na lokalu, taj predmet trebalo da bude delegiran drugom javnom tužilaštvu.

Izvor: N1

Autor: Jelena Zorić

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.