Šapčanin Filip Milovanović sa šest godina krenuo je na obuku plivanja, kako bi se spremio za odmor negde na moru, ali nakon završene obuke, njegova majka Danka, želela je da on usavrši stilove. Tako je izgledao razvoj Fipove ljubavi prema vodi, plivanju, pa sve do vaterpola. Kako je rekao za “Podrinske”, njegov život promenio se kada je prvi put ugledao vaterpolo loptu i gol u vodi, ističući da mu se taj sport najviše dopao zbog toga što je timski. Igrom u timu za Šabac osvojio je nekoliko medalja, a sve to ostavilo je trag u njegovoj daljoj vaterpolo karijeri.

Sa sedam godina počeo sam da treniram vaterpolo u Vaterpolo klubu “Šabac”. U početku mi je bilo sve nepoznato, ali već posle nekoliko meseci počeo sam da igram utakmice. Prvi veliki uspeh dostigao sam godine sa svojim timom iz Šapca osvojivši srebrnu medalju na turniru u Užicu. Za mene je ovaj uspeh bio nemreljiv, uzimajući u obzir da su tada svi saigrači bili dve godine stariji od mene. Sa svojim timom iz Šapca, 2017. godine osvojio sam bronzanu medalju na Prvenstvu Srbije. Ovoga puta saigrač su bili stariji od mene čak tri godine, ali to je bila prekretnica da počnem sve više da se razvijam kao igrač – rekao je osamnaestogodišnji Filip.

Nakon bronze na Prvenstvu Srbije, Filip se sa majkom i bratom preselio u Melburn, grad u Viktoriji u Australiji. Danas je 12. razred u jednoj od najprestižnijih škola – “Melbourne high school”, ali ne odustaje od sporta koji je osvojio njegovo srce. Nije čekao da se privikne na nove okolnosti, već se iste nedelje nakon dolaska u Australiju priljučio klubu u Melburnu, koji je, kako kaže, poznat po tome što je iznedrio brojne igrače koji su nastupali na Olimpijskim igrama. Uslovi u Australiji dosta su drugačiji nego u Srbiji, a najveća prednost je ta što se bazeni nalaze, kako Filip ističe, “na svakom koraku”.

U novom klubu, na novom kontinentu su me prilično lepo prihvatili. Od samog početka sam dobro prihvaćen i od strane kluba i u školi. Bio sam im zanimljiv i nekako drugačiji, svideo im se moj način igre i moje ponašanje, zbog čega su se ugledali na mene. Biti levoruki igrač je velika prednost u bilo kojoj državi. Već za nekoliko meseci od dolaska, izabran sam za reprezentaciju Viktorije, a posle toga pozvan sam i na kamp za Australija tim. Pored klupskih takmičenja, učestvujem i na školskim takmičenjima u vaterolu. Uslovi za treniranje su značajno drugačiji nego u Srbiji, a najveća prednost treniranja u Australiji je ta što bazena ima na svakom korak, jer su plivanje i vaterpolo ovde zastupljeniji sportovi. Ali i generalno, ovo je bogata zemlja i prilično se ulaže u sport – kazao je Filip.

Sada kada se osvrne na svoje početke u Srbiji, odnosno u Šapcu, Filip kaže da je najveća mana ta što bazeni nisu dostupni, jer to otežava rad kluba. Verovatno zbog tog nedostatka, ističe, primetna je dobra klupska saradnja ali požrtvavanost trenera koja sve to nadoknađuje.

Svaki trener sa kojim sam imao priliku da sarađujem, bio je drugačiji i dopreneo je razvoju moje igre na drugačije načine. Uz dužno poštovanje prema trenerima u Australiji, najveći trag u mom razvoju su ostavili treneri Vatrpolo kluba “Šabac” i veoma sam ponosan što sam baš u tom klubu ponikao kao igrač – istakao je za “Podrinske” Filip.

U Australiji je do sada imao prilike da sarađuje sa ozbiljnim trenerima iz Evrope, kao što su Slobodan Mačić, Dalibor Maslan i Vedran Ćirković. Upoređujući trenere na dva kontinenta, konstatuje da su u Australiji manje pristupačni, dok su u Srbiji bolji psiholozi i zbog toga imaju značajno bolji pristup deci.

U Australiji se manje pliva tokom treninga. Ovde se, kako bi se postigli bolji rezultati, potencira na individualnom radu, van klupskih treninga, koje podrazumeva plivanje i kondicione treninge. Moja sreća je što pohađam školu koja ima prilično dobar vaterpolo tim i to je mesto gde imam dodatne treninge. Dodatne treninge imam i sa timom za reprezentaciju Viktorije, ali i pored toga zahteva se da odradim neke induvidualne treninge – kaže Filip.

Pri dolasku u Melburn u julu 2017. godine počeo je da igra za “Melbourne Collegians”, a sa ovim timom Filip je osvojio osam Viktorijskih prvenstava, kako sa juniorskom, tako i sa seniorskom ekipom. Od dosadašnjih uspeha se može izdvojiti i to što je bio najznačajniji igrač prvenstva tri puta. Sa vaterpolo timom škole koju pohađa “Mlbuorne high school“, a koja je poznata i priznata zbog svojih natprosečnih akademskih rezultata, Filip je osvojio Kup škola dva puta i oba puta je bio najznačajniji igrač turnira.

Najznačajnija medalja u dosadašnjoj vaterpolo karijeri, ipak mi je treće mesto na nacionalnom prvenstu u Brisbejnu za juniore ispod 16 godina. Ta medalja mi mnogo znači zbog načina igre mog tima, tada smo dali sve od sebe samo da dođemo do medalje. Nacionalno prvenstvo u Brisbejnu me je još više motivisalo da postanem bolji u ovom sportu i posvetim se njemu – zaključio je Filip.

Danas Filip igra za klub “Richmond”, trenira 14 puta nedeljno i pokušava da dobre rezultate ostvari kako u vaterpolu tako i u školi. Cilj mu je da upiše Medicinski fakultet, da nastavi sa prepremama sa reprezentacijom Australije i da u budućnosti zaigra za seniorski tim Australije i nastupi na Olimpijskim igrama.

Na svakom treningu i utakmici u Australiji, Filip igra u kupaćim sa znakom Vaterpolo kluba „Šabac“ ili sa grbom Srbije. U slučaju da se zahteva da nosi kupaći tima Australije za koji igra, Filip kupaći koji ga veže za rodni grad nosi ispod, a kako kaže njegova majka Danka, taj kupaći je njegova amajlija.

Autor: Isidora Kovačević

Izvor: Podrinske

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име