Fudbalski klub Crvena zvezda mora da plati Fiorentini 596,797.95 evra, 119,359.59 kao penale, i kamatu od šest odsto od 10. marta 2020. do dana uplate – presudio je 26. januara ove godine sudija FIFA Johan van Galen u slučaju koji je bez presedana poslednjih decenija, u presudi u koju je Danas imao uvid.

U dosad neviđenom slučaju pred arbitražom FIFA da klub koji je kupio igrača tuži klub od koga ga je kupio, u pitanju je bio transfer Alekse Terzića sklopljen 27. maja 2019. godine.

Zvezda tražila od Fiorentine da novac ne uplaćuje na klupski račun, nego na račun jedne nemačke banke, što može ali ne mora da bude sumnjivo jer takvi slučajevi nisu retkost. Klub iz Firence prvu ratu je isplatio po dogovoru, ali je pri isplati druge (10. marta 2020)  greškom nekog iz kluba ili softvera novac otišao na račun Zvezde.

Iz beogradskog kluba su reagovali, pa je dogovoreno da Fiorentina uplati isti iznos (596,767.95  evra) i na račun nemačke banke, što je 8. maja 2020.  i urađeno. Šest dana kasnije potpisan je i ugovor po kome Zvezda treba da uplati (vrati) Fiorentini tu sumu do 30. septembra 2020. uz šest odsto kamate i penale od 20 odsto ukoliko do uplate ne dođe.

Kako uplate nije bilo, klub iz Firence ih je je po praksi upozorenja u takvim situacijama 8. oktobra 2020. „podsetio“ i naglasio da su penali 120 hiljada evra. Kako nije bilo reakcije iz Beograda, 12. novembra Fiorentina je tužila Crvenu zvezdu FIFA.

Ova presuda FIFA ostala je sakrivena od javnosti u Srbiji za razliku od one po kojoj je naloženo plaćanje duga Lečeu za dovođenje Felipe Falka, ali je definitivno da je Crvena zvezda zbog nemara, bahatosti ili oba zajedno „vratila“ veliki novac Fiorentini. Pred FIFA sudom argumenti su bili isti koji su ovdašnjoj javnosti predočeni u „slučaju Leče“: kovid kriza, nelikvidnost, potraživanje od drugih klubova, preveliki penali, što naravno nije moglo biti uzeto za ozbiljno u situaciji kad samo treba da „vratite“ već uplaćeni vam novac, a od roka za uplatu do presude prođe punih 10 meseci.

FIFA inače uvek zadržava pravo da svoje presude objavi, što je u ovoj i naznačeno. Iz Crvene zvezde ovaj slučaj nikad nisu spominjali, uostalom kao ni tužbu Lečea i presudu da moraju da plate milion evra plus penale i kamate za transfer Falka dok se nije pojavila u medijima, a pre toga iz samo njima objašnjivih razloga nisu Lečeu uplatili ni cent,  posle ogromnih prihoda od UEFA u poslednjih pet godina koji se procenjuju na oko 100 miliona evra.

Autor: Z.Pavić

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име