Lideri Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Letonije i Slovenije pozivaju na razgovore na visokom nivou o poštenoj distribuciji vakcina

Države članice EU zatražile su fleksibilnost i odlučile da odstupe od pravila da se vakcina distribuira prema broju stanovnika, objavila je u subotu Evropska komisija, prebacujući tako odgovornost za neravnomernu distribuciju sa sebe.

„Države članice su odlučile da odstupe od predloga Komisije, uvođenjem fleksibilnosti koja omogućava različitu raspodelu doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za vakcinom u svakoj od njih“, navodi se u saopštenju.

Komisija je reagovala izjavom jer je sistem distribucije vakcina oštro kritikovan u nekoliko zemalja.

„Prema ovom sistemu, ako država odluči da ne uzima svoj deo doza, one se zatim dele dotičnim članovima“, objašnjava Komisija.

Lideri Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Letonije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokom nivou o pravednoj raspodeli vakcina protiv koronavirusa, upozoravajući da bi trenutni način na koji sistem funkcioniše do leta mogao stvoriti „velike razlike“ između država članica .

U pismu predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mišelu i predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen, upozorili su da će se, ako se takav sistem nastavi, velike razlike između država članica nastaviti stvarati i povećavati do leta, s tim da će neke moći da postignu kolektivni imunitet u nekoliko nedelja, a drugi će zaostajati.

Komisija je u izjavi dodala da je na državama članicama da se slože ako žele da se vrate u sistem raspodele stanovništva.

Autor: HINA

Izvor: Jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име