Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar upozorio je danas da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.

Lončar je još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta.

„Voleo bih da do jeseni možemo da idemo sa opuštenijom situacijom, ali sa ovakvim ponašanjem i vakcinacijom, pitanje je nedelja”, kazao je Lončar i dodao da se građani koncentrišu samo na broj zaraženih što je neodgovorno jer postoje i drugi pokazatelji koji govore o tome da se situacija pogoršava, kao što je povećan broj hospitalizovanih.

Pozvao je sve da budemo i dalje jedinstveni u borbi protiv virusa korona ukoliko hoćemo da imamo zdravu naciju.

Zlatibor Lončar (Beta/Milan Obradović)

U tom smislu, poziva sve koji su zbog korone odlagali svoje preventivne preglede vezane za druge bolesti, da iskoriste ovaj period zatišja i odu na kontrole.

„Naš sistem danas funkcioniše kao pre korone”, dodaje ministar, preneo je Tanjug.

Zdravstveni izveštaj istraživanja koji je uradila ŠTADA u 15 evropskih zemalja, uključujući i našu, čiji su rezultati predstavljane na današnjem panelu, pokazuje da je u Srbiji pandemija virusa korona doprinela da poverenje građana u zdravstveni sistem poraste za 12 odsto u odnosu na period pre pandemije, a Lončar kaže da taj podatak govori sam za sebe.

„Ako kažete da je u celoj Evropi pao procenat poverenja u zdravstvene sisteme u proseku za tri procenta, a da je u Srbiji u kojoj je do juče zdravstveni sistem bio na prvom mestu po korupciji, porastao za 12 odsto, mislim da to samo o sebi govori”, kazao je Lončar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име