Fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva Elixir Zorka, prema ranije utvrđenom planu proizvodnje, nije radila tokom jučerašnjeg dana u periodu od 7 do 15 časova i 30 minuta. Proizvodnja je nastavljena tokom popodneva. Naknadnim utvrđivanjem nepovoljnih meteoroloških parametara na sopstvenoj stanici i na osnovu izveštaja meteorologa, uz uvažavanje pritužbi građana, proces je zaustavljen danas, 29. aprila, u 11 časova.

Iako su emisije gasova na kontinualnom meraču, kao i na mernim mestima u gradu, ispod granica dozvoljenih vrednosti, nepovoljni meteorološki uslovi i kretanje dominantnog vetra, prouzrokuju obaranje perjanice prema gradu, što izaziva uznemirenje građana. Upravo to je i povod za projekat daljeg unapređenja tehnološkog procesa u cilju daljeg smanjenja emisije gasova, na kom Elixir radi od 2018. godine i koji je sada u završnoj fazi.

Radovi na realizaciji ovog projekta izvodiće se od 12. juna do kraja avgusta. U toku remonta biće završena ugradnja predispirača emitera, a sukcesivno će biti izvršeni radovi na ugradnji dodatne opreme i uređaja na završnom emiteru. U okviru ovog posla biće izvedeno i podizanje visine fabričkog emitera, u cilju smanjenja intenziteta perjanice. Nakon završetka remonta, 5. jula, a do kraja avgusta, biće završena i treća faza – ugradnja ispirača granulatora, što dodatno smanjuje emisiju gasova.

U cilju trajnog rešenja problema zagađenja vazduha u Šapcu, kao i do sada, spremni smo da radimo na uspostavljanju intenzivne saradnje sa lokalnom samoupravom, građanima, ekološkim organizacijama i ekspertima, koje pozivamo da se udružimo i delujemo planski, sistematično i odgovorno.

Izvor: Elixir Zorka

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име