Marihuana nije baš legalna „u pola okruženja“ i Nemačkoj, kako je nedavno rekao predsednik Vučić, ali ima mnogo zemalja gde jeste. Moguće da će im se uskoro pridružiti Nemačka. Kakva su iskustva drugih država?

Marihuana u Nemačkoj ipak nije legalizovana (a nije ni u „pola okruženja“). U Nemačkoj se posedovanje kanabisa „za ličnu upotrebu“ takoreći toleriše, ali je prodaja nezakonita. To u praksi znači da vam policija i pravosuđe verovatno neće praviti problem ako vas uhvate sa par grama marihuane. Granica tolerancije je u većem delu zemlje šest grama, u Berlinu čak petnaest grama.

No, može biti da će iz tekućih pregovora Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala o novoj Vladi proisteći i legalizacija marihuane. Dve potonje stranke su sasvim za legalizaciju i kontrolisanu prodaju, dok je SPD do sada bio za to da se isprobaju pilot-projekti.

DW donosi pregled pojedinih zemalja gde se legalno može prodavati ova droga i gde se slobodno može popušiti džoint.Reklama

Holandija: Čuveni kofi šopovi

U Holandiji vlasti uvek insistiraju da formulaciji da marihuana nije legalizovana već dekriminalizovana. Ali, to mu dođe skoro na isto. Počelo je još 1976. godine. Danas specijalizovani kofi šopovi smeju da prodaju ljudima po najviše pet grama kanabisa dnevno.

Kofi šopovi moraju da ispune stroge uslove i, recimo, ne smeju da služe alkohol. Zabranjeno je reklamiranje kofi šopova, a smatraće se krivičnim delom ukoliko neki od njih ima u jednom trenutku zalihe veće od pola kilograma marihuane.

Teoretski, kofi šopovi bi smeli da prodaju laku drogu samo ljudima koji imaju dozvolu boravka u Holandiji. Vlasti se dugo igraju mišlju da pooštre pravila. Sa druge strane, studija koju je poručio grad Amsterdam pokazuje da 57 odsto stranaca koji dolaze u taj grad kaže da je poseta kofi šopovima jedan od veoma važnih razloga.

Autor: DW na srpskom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име