Home Društvo Dolaskom Amerikanaca proizvodnja droge u Avganistanu porasla 40 puta

Dolaskom Amerikanaca proizvodnja droge u Avganistanu porasla 40 puta

0
Dolaskom Amerikanaca proizvodnja droge u Avganistanu porasla 40 puta

Amerika za svo to vreme i pored ulaganja ogromne sume novca nije uspela da obuči avganistansku vojsku i policiju kako bi pružila otpor talibanima.

Amerika je za proteklih 20 godina pretvorila Avganistan u narko laboratoriju globalnih razmera, proizvodnja droge u toj zemlji je u tom periodu porasla 40 puta, izjavio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i dodao da je istovremeno, razvoj Avganistana i njene državnosti unazađen je za nekoliko decenija.

„Umesto da se bori protiv trgovine drogom u poslednje dve decenije vojno-političkog upravljanja Avganistanom Amerika je u toj zemlji realizovala projekat stvaranja globalne narko laboratorije. Proizvodnja droge porasla je 40 puta.

Pored toga porasla je i teroristička aktivnost, a u Avganistanu su se ustalile terorističke organizacije poput Al Kaide, DAEŠ, Islamskog pokreta Istočnog Turkestana i ostalih koji na Avganistan gledaju kao na zemlju odakle bi posle mogli da prebace aktivnost i na druge zemlje Centralne Azije“, naglasio je Patrušev u intervjuu za list „Izvestija“, prenosi Sputnjik.

Patrušev je dodao i da Amerika za svo to vreme i pored ulaganja ogromne sume novca nije uspela da obuči avganistansku vojsku i policiju kako bi pružila otpor talibanima budući da su se oni prilikom ofanzive terorista predavali bez ikakve borbe.

Autor:P.O.

Izvor: politika.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here