Možda se nekima čini da je inflacija problem koji će nestati, velika je verovatnoća da će dovesti do krize u godinama koje dolaze, upozorili su ekonomisti Dojče banke.

U prognozi koja je daleko od konsenzusa kreatora politike i Vol Strita, Dojče banka je izdala upozorenje u kome se navodi da će se odbacivanje straha od inflacije pokazati kao velika greška do 2023. godine.

Analiza posebno upire prstom u Federalne rezerve (FED) i novi okvir, u kojem se toleriše veća inflacija radi potpunog i isključivog oporavka. Banka tvrdi tvrdi da će odluka FED-a da ne pooštri politiku sve dok inflacija ne pokaže stalni rast, imati strašne poslednice po svet.

„Posledica kašnjenja biće veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi inače bio slučaj“, napisao je glavni ekonomista Dojče banke, Dejvid Folkerts.

„Ovo bi moglo da stvori značajnu recesiju i pokrene  lanac finansijskih problema širom sveta, posebno na tržištima u razvoju“, upozorio je on.

Foto: EPA-EFE/WALLACE WOON

Kao deo svog pristupa inflaciji, FED neće podizati kamatne stope, niti smanjiti program kupovine imovine sve dok ne vidi „značajan dalji napredak“ ka svojim sveobuhvatnim ciljevima. Više zvaničnika centralne banke reklo je da nisu blizu tih ciljeva.

U međuvremenu, pokazatelji poput indeksa potrošačkih cena i izdataka za ličnu potrošnju znatno su iznad cilja inflacije FED-a, koji iznosi dva odsto. Kreatori politike kažu da je trenutni porast inflacije privremen i da će se umanjiti kada nestanu prekidi u snabdevanju, i kada se ukolne posledice pandemije koronavirusa.

Autor: Anđela Krstović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име