Home Društvo Đonlići iz Ravnja najpoznatija četnička porodica u Mačvi

Đonlići iz Ravnja najpoznatija četnička porodica u Mačvi

0
Đonlići iz Ravnja najpoznatija četnička porodica u Mačvi

Posleratna komunistička vlast udaljila je Srbe od crkve, a dokumentovani deo prave istorije uništila. Zbog zataškavanja istine mnogi Mačvani izuzev meštana sela Ravnje i poštovalaca heroja Kraljeve Vojske ni danas ne znaju ko su braća Đonlići, heroji i nažalost žrtve jedne ideologije – komunizma.

U domu čestitog mačvanskog seljaka, kasnije vojnika Srpske Vojske u Velikom ratu, Milutina Đonlića godine 1903. rođen je Dragutin, kojeg su svi od milja zvali Draja. Bio je jedan od trojice sinova Milutinovih.

Đonlići su obeleženi kao četnička porodica koju su komunisti trebali likvidirati.

Milutin je preživeo Solunski front, a ubiše ga zemljaci – komunisti.

Draja Đonlić važio je za velikog borca koji je sa četničkim pokretom đenerala Draže Mihailovića branio svoju zemlju od okupatora. Bio je veoma cenjen vojnik, najpoznatiji četnik Mačve. Glava mu je bila ucenjena od strane komunista. Da ne bi završio kao otac Milutin, Draja se otisnuo u Zapdnu Evropu, odakle je kasnije utočište našao na tlu SAD.

Kralj Petar II, vojvoda Momčilo Đujić i Draja Đonlić sa prijateljima

Draja Đonlić bio je veoma cenjen i ugledan čovek u Americi. Jako blizak bio je sa vojvodom Momčilom Đujićem.

U američkom gradu Gera imao je svoju kafanu. Preminuo je u 84. godini života. Sahranjen je u Libertvilu, nedaleko od groba Jovana Dučića.

Kafana Draje Đonlića u Geri, na slici: Vojvoda Momčilo Đujić i Draja Đonlić sa prijateljima

Drajin brat Mihailo Mika Đonlić, inače prvi pilot iz Mačve bio je profesionalni vojnik. Boreći se kao pilot britanskog kraljevskog vazduhoplovstva poginuo je u Italiji 1944. godine.

Borivoj Đonlić – Bora ostao je na ognjištu, u svom Ravnju. Decenijama je mučen i ugnjetavan od strane komunista. Preminuo je krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Komunisti, osim što su osakatili Đonliće ubistvom oca Milutina, oteli su ovoj porodici 50 hektara obradive mačvanske zemlje, koja im nikad nije vraćena.

Naši Mačvani, Ravnjanci u znak sećanja na svoje heroje otvorili su muzej gde stoje izložene sačuvane lične stvari junaka Draje Đonlića.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Arhiv Muzeja u Ravnju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here