Mobilni telefoni već dugo upotpunjavaju našu svakodnevicu, i život bez njih je gotovo nezamisliv. Ipak, iznenadićete se kad shvatite koliko zapravo vremena provodimo pred ekranom.

Namene su razne, pa ih koristimo za posao, lakše snalaženje na nepoznatoj lokaciji, ali i zabavu i otklon od briga. Prosečno, najviše se zadržavamo na Instagramu i TikToku, zatim elektronskoj pošti, ali i sajtovima za kupovinu. Takođe, i pandemija je uticala na porast broja sati pred ekranom.

Ipak, studija koju je sproveo WhistleOut na uzorku od 1000 korisnika pametnih telefona dovela do je neočekivanih rezultata. Verovali ili ne, zbirno posmatrano jedna osoba provede 9 godina života koristeći telefon.

Učesnici istraživanja utrošili su malo preko 76.500 sati na ovaj način, što u godinama iznosi broj koji ste prethodno pročitali. Istraživači su uzeli u obzir činjenicu da dete najčešće dobija telefon sa 10 godina, i da dnevno na upotrebu potroši okvirno 3,07 sati.

Pored upravo iznetih podataka, interesantno je i to da se navike razlikuju u zavisnosti od generacije. Osobe rođene između 1981. i 1996. godine, koje nazivamo milenijalci, provode četvrtinu svog budnog vremena, u procentima 23,1, služeći se ovim uređajem.

Kada je reč o nešto starijim korisnicima, rođenim između 1965. i 1980, odnosno generaciji X, taj procenat je osetno niži i iznosi 16,5. Očekivano, brojka vrtoglavo opada kada govorimo o ljudima rođenim između 1946. i 1964. godine. Oni za ovu razbribrigu odvajaju svega 9,9 procenata dana.

Ukoliko ovo prenesemo na sate, milenijalci su predvodnici sa prosečno 3,7 sati dnevno, sledi srednja generacija sa 3 sata, da bi naše bake i deke koristile telefon okvirno 2,5 sati. Znamo da je matematički prikaz ponekad zamoran, ali za kraj, prevodimo sate u dane na godišnjem nivou. Milenijalcima odlazi 56 dana na držanje telefona u ruci, dok naši najstariji u zbiru potroše 39 dana na to.

Autor: City magazin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име