U selima opštine Bogatić nije u celosti rešen problem odvoza smeća od strane Javno-komunalnog preduzeća. Zbog toga u svakom selu postoji deponija gde meštani odlažu otpad. Pored „legalnih“ lokacija postoji veliki broj takozvanih „divljih deponija“, na kojima smo zabeležili da građani bacaju leševe životinja, što je zakonom zabranjeno.

Naša redakcija obišla je nekoliko lokacija. Fotografije koje smo zabeležili su jezive. Umesto da građani Mačve profitiraju od izvorišta tople vode, oni su izloženi velikim rizicima od raznih oboljenja.

Samo u najmnogoljudnijem mačvanskom selu Badovinci godišnje se odgaji oko 100.000 tovljenika. Uginuća su 5%, što daje brojku od 5.000 životinjskih leševa, koji završe ili u reci Drini ili na ovakvim deponijama.

Nadležni ne reaguju. Na jednoj od gore prikazanih fotografija vidi se registarski broj tovljenika, što lako može dovesti do njegovog vlasnika. Međutim, nema volje. Zaraza se svakodnevno širi sve više i ugrožava građane Mačve.

Pre 15. godina meštani sela Klenje bunili su se protiv izgradnje Kafilereije ( objekat za neškodljivo uklanjanje životinjskog otpada ), samo zato što su bili ubeđeni da kafilerija zagađuje životnu okolinu. Kafilerija im je smetala, a ne smeta im da pod nosom zakopavaju leševe ili ih bacaju po otpadima širom Mačve.

Da li lokalna samouprava može stati na put neodgovornim građanima, ali isto tako da li je spremna ponuditi neko kompromisno rešenje i obezbediti kafileriju za opštinu Bogatić, koja je najveći proizvođač tovljenika u Srbiji?!

Autor: Redakcija MZR

Foto: Žika Šumenko

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име