Državna ceremonija obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke biće održana danas, na Preobraženje Gospodnje, u spomen-kompleksu u Tekerišu, saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“. Posle obavljenog verskog obreda, koji počinje u 10.45, na spomenik cerskim junacima vence će položiti delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, gradova Loznice, Šapca i Bijeljine, Opštine Krupanj, ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske u Srbiji kao i predstavnici udruženja i građani.

Cerska bitka
FOTO: KURIR.RS/T.I.

Ove godine u Tekerišu će govoriti Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a onda će biti izveden prigodan umetnički program. Organizator svečanosti su Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica. Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Velikom ratu, a zbog zasluga u njenom vođenju general Stepa Stepanović, komandant Druge srpske armije, unapređen je u čin vojvode. Cerska operacija trajala je od 12. do 24. avgusta 1914. godine, a sama Cerska bitka započela je u noći između 15. i 16, a završila se srpskom pobedom 19. avgusta.

Na Vidovdan 1928. godine podignut je spomenik u selu Tekeriš, a svečano ga je otkrio Kralj Aleksandar I Karađorđević. U spomen-kosturnici su pored srpskih vojnika sahranjeni i pripadnici 28. Praškog puka koji nisu hteli da se bore protiv srpske braće. Inače, spomen kosturnica u Tekerišu predstavlja znamenito mesto kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a svake godine na Preobraženje potomci se poklone senima slavnih predaka na čijem spomeniku stoji natpis – ‘’Vaša dela su besmrtna“

Autor: T.J.

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име