Našem malom Bogdanu (4 godine) obolelom od leukemije potreban je donor matičnih ćelija. Hitno je potrebno povećati broj matičnih ćelija kako bi se ubrzao momenat za transplantaciju. U sredu 18. avgusta dođite u Kulturni centar Šabac, dajte jednu bočicu krvi, uđite u registar davaoca matičnih ćelija i tako podarite nadu malom Bogdanu za izlečenje.

Matične ćelije mogu dati svi osim obolelih od kancera, autoimunih bolesti, težih kardio-vaskularnih oboljenja, obolelih od dijabetes tipa 1 i lica starijih od 50 godina.

Zašto je potrebno da se ima što vise donora matičnih ćelija u Srbiji? Na osnovu medicinske studije rađene u Nemačkoj koja je pokazala da ako su donor i primalac u krugu od 100 km procenat uspesnosti transplantacije je za trećinu veći.

Ovim putem apelujemo na SVE gradjane da izadju u susret malom Bogdanu i da mu pomognu da pobedi ovu tešku bolest.

Trenutno u registar upisano je oko 8500 građana Srbije i u najvećem broju transplantacija za naše građane donor je bio iz Nemacke. Posto volimo da se upoređujemo posebno sa komšijama, Registar davaoca matičnih ćelija u Hrvatskoj ima oko 65000 potencijalnih davaoca. Dakle, dvostruko manje stanovnika a skoro 8 puta više potencijanih davaoca.

Procedura upisa od vas zahteva samo popunjavanje prijave i upitnika i davanje malog uzorka krvi. Samo toliko.

📞 0692774799 Vesna Tomic (udruženje Leuka)

Autor: Redakcija MZR/Udruženje Leuka

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име