Todor Krstić rođen je 1877. godine u selu Otlji kod Kumanova. Kao dete od tri godine ostao je bez oca, kojeg su ubili arnauti. Majka mu se preudala i odvela ga u očuhovu kuću, u selo Algunju. Zvali su ga Algunjski upravo po tom mestu. Još kao mali sanjao je dan kada će stasati za pušku kako bi osvetio ubijenog oca. Kao dvadesetogodišnji mladić odmetnuo se od turaka i pristupa bugarskim komitama. 1903. godine priključuje se „Četničkoj akciji“, gde prolazi obuku u Beogradu. Nakon obuke poslat je u svoj rodni kraj u Makedoniju da stupi u kontakt sa Vojvodom Anđelkom Aleksićem. Todor Krstić je sve vreme od 1903. do 1912. godine bio na terenu, od kad je otpočela srpska Četnička akcija. Poznajući odlično prilike u Makedoniji, njemu su povereni najteži zadaci.
U međuvremenu postaje Četnički Vojvoda i od tada sa svojom četom je nemilosrdno tukao dušmane. Učestvovao u najvažnijim Četničkim bitkama od Čelopeka, Oblavca, Kozjaka, Mukosa, Orešu, Oreškim livadama, Krapi, Nežilovu, Kurtinom Kamenu, Orlovom Dolu, Šumatoj Trnici, Stracinu, Nebregovu, Algunji, Četircu i mnogim drugim.
Za vreme Hurijeta 1908. godine, kada je Turska dala amnestiju svim odmetnutim Srbima, Vojvoda Algunjski bio je poslednji koji se predao sa svojim Četnicima.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име